Omezení režijek se nekoná. Ministerstvo ustoupilo, ve většině krajů budou platit dál

Počet majitelů režijních jízdenek dlouhodobě klesá. Ilustrační foto: Jan SůraPočet majitelů režijních jízdenek dlouhodobě klesá. Ilustrační foto: Jan Sůra

Ministerstvo dopravy ustoupilo od svého původního plánu dát krajům možnost přestat v jimi objednávaných osobních a spěšných vlacích uznávat takzvané

Ministerstvo dopravy ustoupilo od svého původního plánu dát krajům možnost přestat v jimi objednávaných osobních a spěšných vlacích uznávat takzvané režijky.

Po dnešním jednání mezi vedením ministerstva a zástupci odborářů to potvrdil místopředseda Odborového sdružení železničářů Vladislav Vokoun. „Pro nás velmi problematický bod stáhli. Rozdílné názory máme ještě ohledně takzvaného komerčního příplatku, dohodli jsme se na setkání příští týden,“ řekl Vokoun. Stažení bodu potvrdila mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

Už dříve ministerstvo zbavilo kraje povinnosti uznávat režijky v případě, že vysoutěží smlouvu na provoz vlaků s Českými drahami. Této možnosti chce využít Plzeňský a Jihomoravský kraj.  Letos navržený model by ale znamenal možný konec režijek prakticky ve všech regionálních vlacích. Ministerstvo vysvětlovalo svůj návrh nutností rovnosti dopravců.

Ke stažení návrhu došlo poté, co České dráhy ministerstvu dopravy potvrdily, že za uznávání režijek v krajských vlacích nebudou chtít od státu žádné kompenzace. V minulosti se přitom při soutěžích České dráhy vymlouvaly na to, že jsou povinností uznávat režijky diskriminovány proti jiným dopravcům.

Odborářům se nadále nelíbí ani postup v případě Jihomoravského kraje, který sice umožní regionální režijku, ale pouze pro zaměstnance Českých drah a jejich rodinné příslušníky podílející se na zajištění dopravy v kraji. Odboráři chtěji, aby na tuto jízdenku mohli dosáhnout například i zaměstnanci SŽDC.

 

Tagy České dráhy Ministerstvo dopravy režijky Top
363 komentářů