dkv-spojujeme

Kompromis ve sporu o režijky na Jižní Moravě. Vznikne nová jen pro cesty po kraji za 480 Kč

Elektrická jednotka 560 v Brně. Foto: České dráhyElektrická jednotka 560 v Brně. Foto: České dráhy

Zaměstnanci Českých drah a jejich rodinní příslušníci budou mít i od ledna příštího roku možnost cestovat na takzvané režijky v

Zaměstnanci Českých drah a jejich rodinní příslušníci budou mít i od ledna příštího roku možnost cestovat na takzvané režijky v osobních a spěšných vlacích Českých drah na území Jihomoravského kraje. Ne ale všichni: podmínkou je, že se podílejí na zajištění dopravy na území kraje.

O nové dohodě s Českými drahami informoval Jihomoravský kraj v rozsáhlém materiálu, ve kterém shrnuje všechny změny ve vlacích na území kraje. Ve vlacích objednávaných krajem bude od ledna platit hlavně integrovaný tarif, nikoliv tarif Českých drah.

Podle tarifu vydávaného ministerstvem dopravy kraje nemusejí uznávat režijky, pokud výkony vysoutěžily. To je i případ Jihomoravského kraje. Nově je v tarifu IDS JMK takzvaná krajská zaměstnanecká jízdenka, která bude platit v osobních a spěšných vlacích minimálně na území Jihomoravského kraje. Pro zaměstnance by měla být cena 480 Kč na rok, pro rodinné příslušníky 990 Kč na rok.  Zaměstnanec a jeho rodinní příslušníci si mohou koupit jen tuto krajskou režijku, není povinností si kupovat současně i celostátní.  Nárok na ní budou mít jen ti, kteří pracují na zajištění dopravy v Jihomoravském kraji.

Podle materiálu kraj Českým drahám a Regiojet nabídl možnost rozšíření platnosti těchto jízdenek i pro rychlíky a další vlaky jezdící po jeho území, aby zaměstnanci ČD i dalších zapojených železničních dopravců získali v rámci Jihomoravského kraje možnost cestovat všemi vlaky. „Tato nabídka však byla ze strany vedení ČD odmítnuta,“ uvedl kraj na svých stránkách.

Kraj zvažuje, že rozšíří v budoucnu platnost jízdenek železničních dopravců do autobusů a naopak. „Bez toho, aby platily i v rychlících, však nemá tento krok smysl. Z hovorů s řadou zaměstnanců Českých drah vyplývá, že je pro ně mnohem důležitější se snadno dopravit s jednou jízdenkou do a ze zaměstnání v rámci kraje, než získat celostátní jízdenku jen na vybrané vlaky,“ uvádí se v materiálu.

Počet jízdenek je nastaven podle počtu vypravovaných vlaků v pracovním dni. „Počet je dostatečný k tomu, aby si mohli jízdenku pořídit všichni zaměstnanci zajišťující v našem kraji železniční dopravu. Zda si tuto jízdenku pořídí zaměstnanci sami nebo zda jim tuto jízdenku pořídí zaměstnavatel, je na zvážení každého z dopravců,“ uvádí kraj.

Smůlu mají naopak zaměstnanci SŽDC a dalších organizaci, jejichž zaměstnanci mají nárok na režijky. „S těmito organizacemi nemá Jihomoravský kraj žádné smluvní vazby. Proto nelze předpokládat, že by pro tyto pracovníky byly krajem vydávány speciální jízdní doklady. Podobně jako v případech jiných společností mohou tyto organizace nakoupit pro své zaměstnance jízdní doklady za obvyklé ceny,“ uvedl kraj.

(V původní verzi jsme nesprávně uvedli, že podmínkou krajské režijky je i nákup celostátní, za chybu se omlouváme)

Tagy České dráhy IDS JMK Jihomoravský kraj režijky
293 komentářů