Odvolání mi přijde absurdní. S brejlovci jsem nepochybil, řekl Kupec.

Bývalý předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec. Foto: České dráhyBývalý předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec. Foto: České dráhy

Bývalý předseda představenstva Miroslav Kupec odmítá, že by jakkoliv pochybil při pronájmu brejlovců pro České dráhy od Kladenské dopravní a

Bývalý předseda představenstva Miroslav Kupec odmítá, že by jakkoliv pochybil při pronájmu brejlovců pro České dráhy od Kladenské dopravní a strojní (KDS). Právě tato smlouva měla být podle zdrojů deníku Zdopravy.cz jedním z důvodů pro jeho konec.

Uvedl to ve svém prvním rozhovoru po svém odvolání, který zveřejnil server SeznamZprávy.cz.  V něm potvrdil i to, že jeho nástupcem se měl stát Václav Nebeský, což ministr dopravy Vladimír Kremlík dříve popřel.

České dráhy si brejlovce KDS půjčily loni v závěru roku, protože neměly dostatek vlastních lokomotiv. „To je příběh z listopadu loňského roku, kdy jedna z našich výkonných složek v Plzeňském kraji si pronajala jednu lokomotivu, které se říká lidově Brejlovec, od soukromé kladenské společnosti. Z toho, důvodu, že v tu dobu jsme měli mimo provoz asi 3 nebo 4 lokomotivy. To se běžně, standardně dělá. A abychom definovali ten rozsah toho případu, tak to je 40 tisíc korun za tu lokomotivu za měsíc, takže to bylo nějakých necelých 100 tisíc,” řekl Kupec.

Pro SeznamZprávy uvedl, že neexistuje jakýkoliv důvod pro jeho odvolání. „Firma funguje velmi dobře a je ve velmi dobré kondici. Nemám jak si to vysvětlit, je to celé absurdní,“ řekl Kupec. Ohradil se i proti tvrzením premiéra, že firma nemá strategii nebo že nesplnil zadání. „Dozorčí rada nedávno dlouhodobou strategii schválila. Žádné zadání jsem od premiéra nikdy neslyšel,“ dodal Kupec. Ohradil se i proti Babišově tvrzení, že nestabilizoval vedení drah, když odešel z představenstva Michal Heřman. „Nemám s tím nic společného, bylo to jeho rozhodnutí. Premiér to dobře ví,“ dodal Kupec.

Dozorčí rada včera Kupce odvolala na základě údajného materiálu z Bezpečnostní informační služby, která měl řešit Kupcovy aktivity. „Důvodem pro odvolání je ztráta důvěry založená na režimových informacích bezpečnostních složek, z nichž některé již byly předány orgánům činným v trestním řízení,“ uvedla včera firma v prohlášení.

Podle Kupce není ani možné, aby někdo pracoval s informacemi, které jsou v utajení a použil je jako argumenty pro odvolání. „Konkrétní důvody pro mé odvolání stále neznám,“ řekl Kupec. Potvrdil současně, že mu už minulý týden náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček oznámil, že jeho místo převezme Václav Nebeský. Jeho nástup podle něj zkomplikoval fakt, že premiér oznámil, že výběr nového šéfa ČD proběhne ve výběrovém řízením. Kremlík přitom něco takového v neděli odmítl.

„Řekl jsem, že nerezignuji, pak se hledal důvod,“ dodal Kupec. Před zasedáním dozorčí rady v pondělí mu pak ministr dopravy Vladimír Kremlík oznámil, že končí. „Předjímal tak rozhodnutí dozorčí rady. Neměl jsem šanci jakkoliv reagovat a něco vysvětlit,“ dodal Kupec.

Kupec odmítl i to, že by šel na ruku Škodě Transportation tím, jak definoval podmínky některých soutěží, některé kritizovali velcí zahraniční výrobci. „Úzkostlivě jsme si dávali záležet, aby podmínky byly objektivní,“ dodal Kupec. Argumentuje tím, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže stížnosti jiných firem odmítl.

Kupec uvedl, že jeho mise v Českých drahách byla pozitivní. „Budu se snažit z těchto nařčení očistit. Myslím, že určitě najdu smysluplnou práci. Ale mrzí mě, že odcházím od rozdělané práce a dobrého týmu,“ dodal Kupec.

Tagy České dráhy Miroslav Kupec
77 komentářů