Kupec skončil v čele Českých drah, jeho činnost má řešit policie. Manažer vinu odmítá

Bývalý předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec. Foto: České dráhyBývalý předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec. Foto: České dráhy

Téměř na den přesně po devíti měsících končí na postu předsedy představenstva Českých drah Miroslav Kupec. Z funkce ho dnes

Téměř na den přesně po devíti měsících končí na postu předsedy představenstva Českých drah Miroslav Kupec. Z funkce ho dnes odvolala dozorčí rada.

Odvolání oznámily České dráhy na svých stránkách. Nově dozorčí rada zvolila místopředsedou představenstva Radka Dvořáka. Ten má být zatím pověřen řízením firmy do doby, než bude dokončeno výběrové řízení na předsedu představenstva.

Dozorčí rada odvolání vysvětlila žádostí akcionáře (ministerstvo dopravy). „Důvodem pro odvolání je ztráta důvěry založená na režimových informacích bezpečnostních složek, z nichž některé již byly předány orgánům činným v trestním řízení,“ uvedla firma v prohlášení. O jaké má jít není jasné.

Podle informací Zdopravy.cz souvisí jeho odvolání s některými smlouvami na pronájem lokomotiv. Kromě zástupců akademické sféry pro odvolání hlasoval i bývalý šéf železničních odborářů Jaroslav Pejša.

Kupec pro deník Zdopravy.cz uvedl, že zásadně odmítá jakékoliv obvinění z protiprávního jednání. „Budu se bránit právní cestou, jelikož ještě stále věřím, že žijeme v právním státě,“ uvedl Kupec. Podle svých slov neví, co mu kladou za vinu, s ničím nebyl konfrontován.  „Výsledky mého působení v čele ČD jsou pozitivní a viditelné. Jsou završeny udělením důvěry investorů z celého světa, kterým byla představena strategie ČD. Investorům, kteří půjčili Českým drahám pod našim vedením 15 miliard korun,“ dodal Kupec.

O Kupcově konci se začalo mluvit minulý týden, kdy na jeho chystané odvolání upozornil deník Zdopravy.cz.

Podle původních plánů současného vedení ministerstva dopravy měl dnes do čela Českých drah nastoupit Václav Nebeský. K jeho jmenování ale zatím nedošlo. Ministr dopravy Vladimír Kremlík v neděli uvedl, že na post šéfa ČD bude otevřené výběrové řízení.

Pro České dráhy je odvolání dalším nákladem navíc, firma bude muset vyplatit Kupcovi nejméně půlroční odstupné. Půjde o třetího ředitele za devět měsíců, loni v září dozorčí rada odvolala Pavla Krtka.

Tagy České dráhy Miroslav Kupec personální politika ANO Radek Dvořák Top Vladimír Kremlík
56 komentářů