Odbory ustavily stávkový výbor, budou hájit režijky „všemi prostředky“

Posunovač. Autor: Zdopravy.cz/Josef PetrákPosunovač. Autor: Zdopravy.cz/Josef Petrák

Ústředí Odborového sdružení železničářů (OSŽ) se dnes sešlo na mimořádném zasedání kvůli režijkám. Výsledkem je založení stávkového výboru. S vyhlášením

Ústředí Odborového sdružení železničářů (OSŽ) se dnes sešlo na mimořádném zasedání kvůli režijkám. Výsledkem je založení stávkového výboru. S vyhlášením stávkové pohotovosti chtějí odboráři počkat na výsledky jednání hospodářského výboru sněmovny, který má režijky ve středu na programu.

Železniční odbory popudil pozměňovací návrh k zákonu o drahách, který podal poslanec za ANO Martin Kolovratník. Podle návrhu, který podpořilo i ministerstvo dopravy, by České dráhy byly zbaveny povinnosti uznávat ve svých vlacích režijní jízdenky.

Odbory to považují za krok k likvidaci režijek. „Ústředí konstatovalo, že jsme připraveni hájit existenci jízdních výhod za použití všech prostředků. Věříme ale, že členové hospodářského výboru budou mít dostatek rozumu,“ řekl předseda OSŽ Martin Malý.

Podle něj osud režijek vyřešilo memorandum z prosince 2017, podle kterého se režijky v komerčních a vysoutěžených vlacích překlopily v zaměstnanecký benefit. V ostatních vlacích zároveň platí státem garantované režijky. Memorandum bylo v prosinci 2017 uzavřeno na dva roky, podle ministerstva ale mělo udávat podobu režijek i na další léta.

Tagy odbory OSŽ režijky stávka Top
180 komentářů