Odboráři vyzvali Pejšu k odstoupení z dozorčí rady ČD, odvolání ale nenavrhují

Zástupci odborových centrál na železnici. Pramen: OSŽZástupci odborových centrál na železnici. Pramen: OSŽ

Podnikový výbor Odborového sdružení železničářů při Českých drahách vyzval někdejšího předsedu OSŽ Jaroslava Pejšu, aby dobrovolně odstoupil z dozorčí rady

Podnikový výbor Odborového sdružení železničářů při Českých drahách vyzval někdejšího předsedu OSŽ Jaroslava Pejšu, aby dobrovolně odstoupil z dozorčí rady Českých drah. Informoval o tom zpravodajský web OSŽ. Výbor je na třídenním zasedání v jihočeském Vyšším Brodě.

Jaroslav Pejša. Zdroj: Jaroslav Pejša

Jaroslav Pejša.
Zdroj: Jaroslav Pejša

Pejša v minulosti několikrát slíbil, že z rady odejde letos v září, aby mohli zaměstnanci ČD volit všechny tři své zástupci v radě najednou. Nedávno ale změnil názor a rozhodl se v radě setrvat až do konce svého pětiletého mandátu v roce 2021. Své důvody vysvětlil v rozhovoru pro deník Zdopravy.cz. Vyhovět výzvě podnikového výboru nehodlá ani nyní.

Rozhodnutí setrvat v radě vyvolalo v odborech velkou vlnu nevole, Pejša následně ke konci srpna z OSŽ vystoupil. „Jeho chování PV OSŽ při ČD považuje za velmi neetické, neboť nechal proběhnout celý proces kandidatury nových členů,“ píše se v prohlášení na webu OSŽ. Ačkoliv podnikový výbor OSŽ při ČD, který Pejšu před dvěma lety do voleb nominoval, volá po odstoupení, odvolání bývalého šéfodboráře z rady nenavrhuje. Kvůli tomu by bylo třeba uspořádat referendum, ve kterém by se musela většina zaměstnanců vyslovit pro Pejšovo odvolání.

Usnesení PV OSŽ při ČD (Pramen OSŽ.org):

Podnikový výbor OSŽ při ČD, a. s.
I. Sděluje:
– všem dotčeným orgánům (řídící výbor, Dozorčí rada ČD, Představenstvo společnosti ČD, a. s., a odborové centrály), že Bc. Jaroslav Pejša již není oprávněn vystupovat a jednat jménem PV OSŽ při ČD, a. s., a že veškerá jeho vyjádření jsou vyjádřením soukromé osoby.

– členské základně OSŽ, že na základě výše uvedeného a dále na základě toho, že Bc. Jaroslav Pejša ukončil na vlastní žádost ke dni 31. srpna 2018 své členství v OSŽ, není oprávněn vystupovat jako zástupce zaměstnanců-členů OSŽ.

– zaměstnavateli, že s odkazem na platný volební řád do DR ČD, a. s., v případě uplatnění práva na odvolání Bc. Jaroslava Pejši, by společnosti ČD, a. s., vznikly zbytečné vícenáklady v řádu několika milionů korun a další komplikace s tím spojené (například oprávněná nechuť zaměstnanců ČD, a. s., účastnit se jakýchkoliv voleb), a proto Podnikový výbor OSŽ při ČD právo na odvolání v tuto chvíli neuplatňuje.

II. Vyzývá:
– Bc. Jaroslava Pejšu, aby dostál svému slibu a ukončil svou činnost v DR ČD, a. s., v dostatečném časovém předstihu před dnem vyhlášení nových voleb.

Tagy České dráhy dozorčí rada odbory OSŽ
1 komentář