Očistila zeď a nechala ji posprejovat. Správa železnic svérázně bojuje proti nelegálnímu graffiti

Opěrná zeď na trati mezi Smíchovem a Radotínem. Pramen: Správa železnicOpěrná zeď na trati mezi Smíchovem a Radotínem. Pramen: Správa železnic

Správa železnic věří, že povolené obrazy odradí neoficiální tvůrce. V úseku vznikne celkem sedm výtvarných děl.

Na jedné z renovovaných opěrných stěn podél koridoru Smíchov – Radotín aktuálně vzniká výtvarné dílo s názvem Kůň v běhu. Nejde přitom o nelegální sprejerství, obraz u zastávky Praha – Velká Chuchle vytvářejí výtvarníci ve spolupráci se Správou železnic. Ta věří, že tím odradí neoficiální tvůrce. Jde o první ze sedmi obrazů, které v tomto úseku vzniknou.

Zdi se v rámci modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem kompletně sanovaly a čistily, opravily se spáry a udělala nová římsa. „Stavba ještě není hotová a část očištěných ploch už je posprejovaná načerno. Proto Správa železnic navázala spolupráci s výtvarnou skupinou Malujeme jinak, která realizuje velkoplošné muraly,“ uvedla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová.

Podle ní jsou členové skupiny „v graffiti komunitě respektovaní a tudíž nevzniká potřeba do vytvořených děl dále zasahovat. Umělci, kteří jsou v projektu zapojeni, se dlouhodobě věnovali nebo věnuji graffiti, nástěnným malbám, obrazům a grafice,“ doplnila Pistoriusová.

Tagy graffiti mural art Smíchov - Radotín Správa železnic
73 komentářů