Obří kontrakt na nové lokomotivy. Akiem objednal až 100 nových strojů TRAXX MS3

Vizualizace TRAXX MS3 v barvách Akiem. Foto: AkiemVizualizace TRAXX MS3 v barvách Akiem. Foto: Akiem

Nové lokomotivy mají být schváleny pro provoz ve 12 zemích včetně České republiky.

Společnost Alstom získala nový velký kontrakt na dodávku až stovky nových lokomotiv TRAXX MS3. Leasingová společnost Akiem podepsala rámcovou smlouvu na dodávku až stovky nových lokomotiv v hodnotě půl miliardy eur. Současně z nové smlouvy závazně objednala dodání 65 lokomotiv.

Pro Alstom jde zatím o největší smlouvu na nové lokomotivy TRAXX MS3. Kontrakt mu umožní snížit ztrátu, kterou má na trhu s novými lokomotivami za Siemensem a jeho modelem Vectron. Akiem v tiskové zprávě uvedl, že nová smlouva umožní rozvoj firmy v byznysu pronájmu lokomotiv a otevření nových spojení mezi Itálií a Francií nebo mezi přístavy u Severního a Baltského moře se zeměmi střední Evropy. Akiem se dlouhodobě zaměřuje na pronájem lokomotiv hlavně pro nákladní dopravce.

Nové lokomotivy mají zvládat osobní i nákladní dopravu, maximální rychlost bude 160 km/h. Mají být schváleny pro provoz ve dvanácti zemích včetně České republiky. Část bude vybavena modulem pro tzv. poslední míli, tedy pro dojezd mimo elektrifikovanou trať. Má jít o pohon na diesel, nebo na baterie. Všechny lokomotivy budou vybaveny zabezpečovačem ETCS. K dodávce má dojít mezi lety 2025 až 2028.

Tagy Akiem alstom Traxx MS3
20 komentářů