Největší kontrakt pro polský Newag v historii. Akiem objednal 30 lokomotiv Dragon 2

Lokomotiva Newag Dragon 2 pro Akiem. Foto: NewagLokomotiva Newag Dragon 2 pro Akiem. Foto: Newag

Část lokomotiv má být vybavena a schválena pro provoz v Česku.

Polský výrobce kolejové techniky Newag oznámil zatím svůj největší kontrakt v historii. Půjčovna lokomotiv Akiem oznámila, že od Newagu odebere třicet elektrických lokomotiv Dragon 2 s opcí na dodávku dalších padesáti.

Kontrakt oznámil Newag v tiskové zprávě. Půjde o deset vícesystémových šestinápravových lokomotiv a dvacet jednosystémových stejnosměrných. Vícesystémové budou vybaveny pro provoz v Polsku, na Slovensku a v Česku. Stejnosměrné budou jen pro Polsko. Podepsaná smlouva zahrnuje poskytování servisních služeb po dobu osmi let. Hodnota zakázky je i s opcí podle Newagu půl miliardy.

S velkým potěšením vítáme Akiem mezi našimi strategickými klienty. Věříme, že spolehlivé lokomotivy této platformy splní obchodní očekávání zákazníků společnosti Akiem ze střední Evropy,“ řekl Zbigniew Konieczek, předseda představenstva Newag.

Lokomotivy budou vybavené i spalovacím motorem, který bude používat hydrogenovaný rostlinný olej (HVO) pro přepravu mimo elektrifikované tratě. Šestinápravové lokomotivy s výkonem 5 MW mají zvládnout rychlost až 140 km/h.

Tagy Akiem newag Newag Dragon 2
41 komentářů