Obrazem: Traku dominují polští výrobci, Škoda přivezla svůj push-pull

Hlavní venkovní plocha veletrhu Trako. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czHlavní venkovní plocha veletrhu Trako. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Největší železniční veletrh od vypuknutí pandemie trvá do pátku.

V Gdaňsku pokračuje druhým dnem železniční veletrh Trako. První větší evropská přehlídka kolejové techniky od začátku pandemie koronaviru je ukázkou především polského železničního průmyslu, zastoupení zde mají ale i čeští vystavovatelé.

Tradičně největší zájem je o vystavené vlaky přímo na venkovní ploše. Na veletrh si polští výrobci připravili tři premiéry: Pesa zde představila svoji novou jednotku pro RegioJet a prototyp lokomotivy na vodík, FPS Cegielski ukázal poprvé novou jednotku Plus kombinující elektrický a spalovací motor. Vlak si objednal polský dopravce Polregio. Výrobce počítá s tím, že půjde jeden pohon nahradit například bateriemi nebo palivovými články.

Nejde o jediný vlak, který kombinuje jako palivo elektřinu a diesel: svoji jednotku Impuls EN63H-001 zde představuje Newag. Jeden z možných pohonů budoucnosti – vodík – v Gdaňsku představuje také Alstom se svoji jednotkou iLint.

Škoda Transportation přivezla do Gdaňsku svoji poslední novinku na kolejích, push-pull soupravu pro Moravskoslezský kraj. Prezentovala zde také pokrok s výrobou metra pro Varšavu. Český železniční průmysl zastupuje řada dalších firem, například Dako-CZ, AŽD Praha nebo Elmesy. Mezi vystavovateli je také ČD Cargo.

Veletrh končí v pátek 24. září.

Hlavní venkovní plocha veletrhu Trako. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNová jednotka Plus od FPS Cegielski kombinuje elektrický a spalovací motor. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czJednotka Stadler Flirt pro polského dopravce PKP Intercity. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPush-pull souprava pro Moravskoslezský kraj od Škody Transportation. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPush-pull souprava pro Moravskoslezský kraj od Škody Transportation. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPush-pull souprava pro Moravskoslezský kraj od Škody Transportation. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPush-pull souprava pro Moravskoslezský kraj od Škody Transportation. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPush-pull souprava pro Moravskoslezský kraj od Škody Transportation. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPush-pull souprava pro Moravskoslezský kraj od Škody Transportation. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czAlstom do Gdaňsku přivezl svoji vodíkovou jednotku iLint. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czJednotka Alstom iLint s vodíkovým pohonem. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czJednotka Newag Impuls s dieselovým i elektrickým pohonem. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czJednotka Newag Impuls s dieselovým i elektrickým pohonem. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czJednotka Stadler Kiss pro slovinského dopravce Slovenske železnice. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czModernizovaný vůz pro dálkové vlaky PKP Intercity. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czModernizované vozy PKP Intercity. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czJednotka Pesa Dart pro PKP Intercity. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czElektrická jednotka 654 Pesa Elf.eu pro RegioJet. Foto: Jan Sůra /Zdopravy.cz
Tagy alstom newag Pesa Bydgoszcz Škoda Transportation Stadler Trako
49 komentářů