OBRAZEM: Stavbaři finišují se silnicí z Liberce do Jablonce, autobus zrychlí o 15 minut

Zakázku na silnici I/14 získala společnost M- Silnice. Z odhadované ceny 460 milionů korun bez DPH slevila na 296 milionů.Zakázku na silnici I/14 získala společnost M- Silnice. Z odhadované ceny 460 milionů korun bez DPH slevila na 296 milionů.

Po více než dvou letech od zahájení stavby se řidiči mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou dočkají nového rychlejšího spojení

Po více než dvou letech od zahájení stavby se řidiči mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou dočkají nového rychlejšího spojení obou měst. Společnost M-Silnice dokončuje stavbu úseku silnice I/14. Slavnostní otevření je naplánováno na 1. června.

Nová stavba přinese také úlevu obyvatelům Vratislavic nad Nisou a Harcova, přes který kvůli rozkopané silnici přes Kunratice auta dosud jezdí.

Dva a půl kilometru dlouhá trasa navazuje v Liberci na již dříve dokončenou čtyřproudou silnici od průtahu silnice I/35 Libercem, která končí u kruhového objezdu na Kunratické. Kopíruje většinu původní stopy bývalé silnice II. třídy, je ale podstatně přímější a doba jízdy tak bude o několik minut kratší. Také by mělo ubýt nebezpečných situací v zatáčkách u Lukášova.

Zakázku na silnici I/14 získala společnost M-Silnice. Z odhadované ceny 460 milionů korun bez DPH slevila na 296 milionů. Stavba začala v březnu 2016. Silnice je dvoupruhová se třetím pruhem ve stoupání.

Na nové silnici zatím nebude od června plný provoz, hotová bude jen část od Kunratické ke křižovatce s Lučanskou ulicí. Na zbývajícím úseku bude snížená rychlost. Více informací o stavbě je na stránkách ŘSD.

Otevření nové silnice povede také k úpravě jízdního řádu linky 141, kterou objednává Liberecký kraj mezi dvěma největšími městy regionu. Oproti stávajícímu stavu bude trasa linky opět vedena okolo libereckého sídliště Kunratická (zastávka Východní), dále povede linka po přeložce I/14 do Lukášova tak, aby bylo dosaženo co největšího zkrácení jízdní doby.

Koncept autobusové dopravy mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou po otevření nové části silnice I/14. Foto: iidol.cz

Koncept autobusové dopravy mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou po otevření nové části silnice I/14. Foto: iidol.cz

Nový koncept počítá s tím, že v ranní špičce pojedou autobusy v intervalu 10-15 minut, o víkendu jsou zavedeny nové spoje na základě připomínek cestujících v intervalu 60-120 minut. Doba jízdy se výrazně zkrátí: například z terminálu MHD v Liberci k jablonecké přehradě bude cesta trvat 20 minut namísto stávajících 35 minut. Ke zkrácení doby jízdy dojde jak novou silnicí, tak opuštěním stávající trasy, která je delší. Kompletní informace jsou na stránkách Idolu.
.

Mapa nové silnice I/14 mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Foto: ŘSDStavba mostu na silnici I/14, stav v listopadu 2017. Foto: Jan SůraStavba silnice I/14 mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou je jedním z příkladů velkého zlevnění. Vítězné firma M-Silnice nabídla cenu o 35 % nižší, než byla projektová cena. Foto: Jan SůraNa silnici bude dostatek značek. I pro vozidla na téměř neexistujících cestách. Foto: Jan SůraZbytky staré silnice I/14. Foto: Jan SůraNěkdejší serpentiny nahradilo přímé pozvolné stoupání. Foto: Jan SůraObyvatele domů v Lukášově má ochránit od hluku silnice protihluková stěna. Foto: Jan SůraObyvatele domů v Lukášově má ochránit od hluku silnice protihluková stěna. Foto: Jan SůraDeset dní před otevřením silnice chyběla na většině trasy instalovaná svodidla. Foto: Jan SůraKvůli narovnání trasy museli stavaři provést výrazné zářezy do svahu. Foto: Jan SůraStoupání k nejvyššímu bodu cesty mezi Libercem a Jabloncem. Foto: Jan SůraZakázku na silnici I/14 získala společnost M- Silnice. Z odhadované ceny 460 milionů korun bez DPH slevila na 296 milionů. Nová silnice I/14 zkrátí cestování mezi oběma městy o několik minut. Foto: Jan SůraNová silnice před Jabloncem nad Nisou. Foto: Jan SůraSilnice začíná/končí u kruhového objezdu u Rýnovic. Foto: Jan SůraMost pro místní komunikaci vedoucí mezi Lukášovem a rozhlednou na Proseči má zpoždění, ŘSD na jeho stavbu čekalo déle na stavební povolení. Otevře se později. Foto: Jan Sůra
Tagy Liberec - Jablonec nad Nisou M-Silnice Ředitelství silnic a dálnic Silnice I/14
13 komentářů