Obrazem: Smartwings ukázaly další snímky z premiérového letu na Antarktidu

Přiblížení k Troll Airfield. Foto: SmartwingsPřiblížení k Troll Airfield. Foto: Smartwings

Smartwings čeká v únoru podobný let ještě jednou.

Letecká společnost Smartwings zveřejnila další záběry ze svého prvního letu na Antarktidu. Ten se stal premiérou nejen pro dopravce, ale i světové letectví. Šlo o první přistání Boeingu 737 MAX na tomto kontinentu.

Na jižní cíp zeměkoule dopravily Smartwings zaměstnance Norského polárního institutu a zásoby. Na let nasadily letoun registrace OK-SWB, cesta vedla z Osla přes Prahu, čadské hlavní město N’Djamena a Kapské město. Posádku tvořili tři zkušení kapitáni: Tomáš Nevole, Jan Šťastný a Lubomír Malík. Let i přistání proběhly hladce, dnes časně ráno se letadlo vrátilo z Prahy. Odlétlo ještě do Osla a zpět, dnes je už plánováno pro nasazení na pravidelnou linku do Malagy.

Kapitáni museli projít výcvikem pro seznámení s danou oblastí provozu a letištěm. Všichni členové posádky absolvovali výcvik přežití v arktických podmínkách. Letoun byl vybaven polárními soupravami pro přežití včetně polárních oděvů pro posádku, navíc na palubě nesl některé důležité náhradní díly.

Letoun přistál na letišti, které je kompletně na ledu bez pomoci přístrojů. Po zhruba dvou hodinách se letoun vydal zpět. Letiště bylo postaveno v roce 2005, je kompletně na ledu. V oblasti je průměrná teplota kolem 25 stupňů pod nulou, pouze v létě se teploty blíží nule. Na letiště se přistává vizuálním přiblížením bez pomoci přístrojů.

Více jsme o unikátním letu psali včera zde.

Boeing 737 MAX 8 na Antarktidě. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 na Antarktidě. Foto: SmartwingsPřiblížení k Troll Airfield. Foto: SmartwingsPřiblížení k Troll Airfield. Foto: SmartwingsPřiblížení k Troll Airfield. Foto: SmartwingsPřiblížení k Troll Airfield. Foto: SmartwingsPřiblížení k Troll Airfield. Foto: SmartwingsPřistávací a vzletová dráha na Troll Airfield. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings na Antarktidě. Foto:  Sven Lidström / Norske Polar InstituteBoeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings na Antarktidě. Foto:  Sven Lidström / Norske Polar InstituteBoeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings na Antarktidě. Foto:  Sven Lidström / Norske Polar InstituteBoeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings na Antarktidě. Foto:  Sven Lidström / Norske Polar Institute
Tagy Antarktida OK-SWB smartwings Troll Airfield
33 komentářů