Obrazem: Praha ukázala novou zastávku, přístřešek se testuje na Palackého náměstí

Zastávka pražské MHD v novém designu na Palackého náměstí. Pramen: IPR PrahaZastávka pražské MHD v novém designu na Palackého náměstí. Pramen: IPR Praha

Na Palackého náměstí v Praze je k vidění nový zastávkový přístřešek, který by se měl v příštích letech stát v

Na Palackého náměstí v Praze je k vidění nový zastávkový přístřešek, který by se měl v příštích letech stát v pražské MHD standardem. Jde zatím o prototyp, který bude na náměstí v testovacím užívání do jara. Příští rok chce město vypsat tendr na dodavatele nových zastávek.

Návrh vzešel ze soutěže, kterou uspořádal Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR Praha) v loňském roce. Testovací období má zjistit funkčnost nové zastávky, jejíž cena v sériové výrobě by neměla přesáhnout nepřesáhne 200 tisíc korun.

Město si od nového mobiliáře MHD slibuje vedle funkčnosti i získání plné kontroly nad reklamou a příjmy z ní plynoucí. „V současné chvíli je v Praze nedostatek zastávkových přístřešků. Nejen, že je zastávek málo, ale téměř polovina z nich je zastaralá a neumožňuje tak využívat nové technologie,“ napsal IPR Praha v tiskové zprávě.

Dnešní přístřešky nejsou ve vlastnictví Prahy, nýbrž společnost JC Decaux. Té v létě roku 2021 vyprší smlouva; město chce ve veřejné soutěži vybrat vedle dodavatele přístřešků i jejich správce. Autory nového přístřešku jsou designéři ze společnosti Artěl.

Zastávka pražské MHD v novém designu na Palackého náměstí. Pramen: IPR PrahaZastávka pražské MHD v novém designu na Palackého náměstí. Pramen: IPR PrahaZastávka pražské MHD v novém designu na Palackého náměstí. Pramen: IPR PrahaZastávka pražské MHD v novém designu na Palackého náměstí. Pramen: IPR PrahaNový vzhled pražských zastávek, oboustranná verze, vítězný návrh studia Artěl.
Pramen: IPR PrahaNový vzhled pražských zastávek, zúžená verze, vítězný návrh studia Artěl.
Pramen: IPR PrahaNový vzhled pražských zastávek, rozšířená verze, vítězný návrh studia Artěl.
Pramen: IPR PrahaNový vzhled pražských zastávek, vítězný návrh studia Artěl.
Pramen: IPR PrahaNový vzhled pražských zastávek, vítězný návrh studia Artěl.
Pramen: IPR Praha

„Po více než dvaceti letech získá Praha zastávky do svého majetku a bude tak nad nimi mít kontrolu nejenom z pohledu jejich rozmístění, funkčnosti, ale také nad reklamou. Tento dohled Praze dodnes chyběl,“ uvedl ředitel IPR Praha Ondřej Boháč.

Uvnitř zastávky je umístěn orientační panel, který informuje o odjezdech tramvajových linek. Dále bude zastávka mít wifi, zásuvky USB a reproduktor pro osoby se sluchovým postižením. Testovací prototyp je jedním ze série sedmi různých variant přístřešků, které autoři navrhli.

Záměrem města je sjednotit vzhled venkovního mobiliáře. Už v roce 2017 se začalo s hledáním designu městské lavičky, odpadkového koše a stojanu na kola. Vítězný návrh pak prošel testovacím obdobím a dnes se s ním Pražané setkají například ve Stromovce, na Petříně nebo na Strossmayerově náměstí. Odpadkový koš letos získal prestižní ocenění Red Dot Design Award.

„Ucelený design městského mobiliáře pomůže výrazně zvýšit kvalitu veřejných prostranství v Praze. Těší mě, Praha má svůj vlastní design, se kterým se může prezentovat,“ doplnil radní pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček.

Tagy design IPR Praha MHD praha Top zastávky
45 komentářů