Obrazem: Praha už zná nový vzhled zastávek MHD, prototyp se začne zkoušet za rok

Nový vzhled pražských zastávek, oboustranná verze, vítězný návrh studia Artěl. Pramen: IPR PrahaNový vzhled pražských zastávek, oboustranná verze, vítězný návrh studia Artěl. Pramen: IPR Praha

Pražští radní schválili výsledky soutěže o novou podobu zastávek MHD v hlavním městě. Autory vítězného návrhu jsou Michal Froněk a

Pražští radní schválili výsledky soutěže o novou podobu zastávek MHD v hlavním městě. Autory vítězného návrhu jsou Michal Froněk a Jan Němeček ze studia Artěl. První prototyp nového přístřešku by se měl začít testovat příští rok v říjnu.

Po zapracování výsledků testovacího režimu autoři uzavřou licenční smlouvu na využití díla s magistrátem. Město poté vypíše výběrové řízení na dodavatele. Ve velkém se přístřešky začnou obměňovat v roce 2021, kdy městu vyprší smlouva se současným dodavatelem, kterým je firma JCDecaux. V první fázi půjde o 767 zastávek.

“Chceme moderní metropoli se vším všudy a k tomu neodmyslitelně patří na první pohled tak obyčejné, ale velmi viditelné věci, jako jsou odpadkové koše, lavičky či zastávky MHD. Na údržbu těchto věcí navíc Praha historicky vynakládá nepřiměřené peníze, a i toto hledisko vítěz soutěže dokázal zohlednit,“ uvedl radní pro oblast správy majetku Jan Chabr.

Podmínky soutěže požadovaly takový přístřešek, který je funkční, kvalitní, reprezentativní a má univerzální a nadčasový design. Porotci hodnotili i snadnou údržbu a odolnost proti vandalismu. Podle Ondřeje Boháče, ředitele Institutu plánování a rozvoje, který soutěž vypsal, se povedlo podmínky splnit. Vítězné duo autorů získalo už dříve prvenství i v designové soutěži na set lavičky, koše a stojanu na kola.

Nový vzhled pražských zastávek, vítězný návrh studia Artěl.
Pramen: IPR PrahaNový vzhled pražských zastávek, vítězný návrh studia Artěl.
Pramen: IPR PrahaNový vzhled pražských zastávek, rozšířená verze, vítězný návrh studia Artěl.
Pramen: IPR PrahaNový vzhled pražských zastávek, zúžená verze, vítězný návrh studia Artěl.
Pramen: IPR PrahaNový vzhled pražských zastávek, oboustranná verze, vítězný návrh studia Artěl.
Pramen: IPR PrahaNávrh nových pražských zastávek, 2. cena, Studio Herrmann & Coufal.
Pramen: IPR PrahaNávrh nového vzhledu pražských zastávek, 3. cena, Divan design.
Pramen: IPR PrahaNový vzhled pražských zastávek, 4. cena, Bittercraft&Com.
Pramen: IPR PrahaNávrh nového vzhledu pražských zastávek, 5. cena, vin vin studio.
Praamen: IPR PrahaNávrh nového vzhledu pražských zastávek, 6. cena, Pavla Hradilová & Nela Lišková.
Praamen: IPR PrahaZastávka na Karlově náměstí, rok 1936.
Zdroj: IPR Praha

Jak bude zastávka vypadat (charakteristika IPR Praha)

Vítězný návrh porota ocenila zejména za jeho designovou čistotu, variabilitu, komfort užívání a jednoduchost sériové výroby a celkové údržby. Nové přístřešky tak mají nejen estetický přínos ale i výrazně sníží náklady na provoz a údržbu. Vítězný přístřešek je z práškovaného litého hliníku černo šedivé barvy a kromě jedné bočnice určené k reklamním účelům má všechny ostatní stěny průhledné. Uvnitř zastávky je umístěn orientační panel, který informuje o časech a datu, odjezdech, předpovědi počasí a také nese název zastávky. Zajímavým prvkem vítězného návrhu je průchozí zadní stěna zastávky. Ta podle autorů umožní snadnější přístup a pohyb uvnitř přístřešku a v jeho okolí. Tento konkrétní typ s průchozí zadní stěnou je jen jedním z celé série různých variant přístřešků, které autoři navrhli.

[yop_poll id=6]

Tagy design IPR Praha MHD praha zastávky
21 komentářů