Obrazem: Nová estakáda i zastávky. Práce na trati Bubny – Výstaviště jsou v plném proudu

Práce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PID

Modernizace začala letos v lednu, vysoutěžená cena je 3,8 miliardy korun.

Práce na modernizaci železniční trati v úseku Praha-Bubny – Praha-Výstaviště se opět posunuly. Nyní stavbaři intenzivně pracují také v místech, kde ještě donedávna stával železniční most z konce 19. století. Ten nahradí estakáda, která je součástí modernizace trati mezi Prahou a Kladnem s odbočkou na Letiště Václava Havla.

Na okraji Stromovky pak v rámci estakády vznikne vlaková zastávka Praha-Výstaviště. Stromovku s Letnou propojí nedaleká lávka, která pěším umožní pohodlnější cestu mezi oběma parky.

Modernizace začala letos v lednu. Jedná se o jeden z úseků budoucí tratě z centra na letiště, konkrétně jde o zhruba 1,3 kilometru. Zakázku získalo sdružení firem Metrostav TBR, OHLA ŽS a Elektrizace železnic Praha.

Obrazem: Nové vizualizace Správy železnic ukazují budoucí podobu stanice Praha-Bubny

Vysoutěžená cena je 3,8 miliardy korun bez DPH. Hlavním cílem je modernizace stávající stanice Praha-Bubny, zdvoukolejnění trati, její elektrizace a zřízení zastávky Praha-Výstaviště. Modernizovaná trať do nové zastávky povede z větší části po estakádě, čímž zmizí stoletá bariéra v podobě náspu. Zanikne také přejezd v Bubenské ulici.

Stanice Praha-Bubny se posune do nové polohy blíž k Negrelliho viaduktu a nabídne přestup na metro C. Úsek po novou zastávku Praha-Výstaviště přímo navazuje na už zrekonstruovaný Negrelliho viadukt. Hotovo má být v roce 2025.

Minulý týden pražský dopravní podnik oznámil, že modernizace železnice na měsíc zastaví tramvajový provoz mezi Strossmayerovým náměstím a Výstavištěm.

Letos plánuje Správa železnic vyhlásit tendry pro stavbu Praha-Ruzyně – Kladno a modernizaci stanice Praha Masarykovo nádraží.

V rámci projektu železnice na letiště by měly následovat práce v úseku Praha-Ruzyně – Praha Letiště Václava Havla a na novostavbě stanice přímo na letišti. Od roku 2025 se pak plánuje přestavba tří úseků mezi novou zastávkou Praha-Výstaviště a stanicí Praha-Ruzyně. Na závěr přijde na řadu tzv. zaokruhování, které umožní přímé spojení letiště s Kladnem.

 

Práce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDPráce na modernizaci železniční trati Praha-Bubny – Praha-Výstaviště Foto: PIDDemontáž železničního mostu u Výstaviště. Foto: MetrostavStarý most přes ulici Dukelských hrdinů u pražského Výstaviště. Pramen: NTMMapa úsek Praha-Bubny - Výstaviště. Foto: SŽEstakáda, po které povede trať z Bubnů k Výstavišti. Foto: Správa železnicVizualizace trati kolem Výstaviště. Foto: Správa železnicVizualizace trati kolem Výstaviště. Foto: Správa železnicVizualizace trati kolem Výstaviště. Foto: Správa železnic
Tagy Bubny Bubny-Výstaviště metrostav PID praha Praha-Bubny Praha-Výstaviště Pražská integrovaná doprava Správa železnice
77 komentářů