Obrazem: Nové vizualizace Správy železnic ukazují budoucí podobu stanice Praha-Bubny

Budoucí vzhled nádraží Praha-Bubny, vizualizace. Pramen: Správa železnicBudoucí vzhled nádraží Praha-Bubny, vizualizace. Pramen: Správa železnic

Stanice Praha-Bubny se posune do nové polohy blíž k Negrelliho viaduktu a nabídne přestup na metro C.

Čtyřmiliardová modernizace 1,3 kilometru dlouhého úseku mezi Bubny a Výstavištěm, který je součástí budoucí tratě z centra Prahy na letiště Ruzyně, jde podle plánu. Oznámil to šéf Správy železnic Jiří Svoboda a při té příležitosti zveřejnil nové vizualizace chystaného terminálu Praha-Bubny.

„Práce na bubenské nádražní budově pokračují podle plánu. Stavbaři provádějí zemní vrty a pracují na podkladních betonech. Každým dnem jsme blíže k modernímu nádraží, které bude propojeno s městem a umožní snadný přestup na metro i tramvaj,“ uvedl Svoboda.

Hlavním cílem stavební akce, která začala letos v lednu, je vedle modernizace stanice Praha-Bubny také zdvoukolejnění trati, její elektrizace a zřízení zastávky Praha-Výstaviště. Modernizovaná trať do nové zastávky povede z větší části po estakádě, čímž zmizí stoletá bariéra v podobě náspu. Zanikne také přejezd v Bubenské ulici. Hotovo má být v roce 2025.

 

Budoucí vzhled nádraží Praha-Bubny, vizualizace. Pramen: Správa železnicBudoucí vzhled nádraží Praha-Bubny, vizualizace. Pramen: Správa železnicBudoucí vzhled nádraží Praha-Bubny, vizualizace. Pramen: Správa železnicBudoucí vzhled nádraží Praha-Bubny, vizualizace. Pramen: Správa železnicBudoucí vzhled nádraží Praha-Bubny, vizualizace. Pramen: Správa železnicPraha-Bubny. Pramen: Správa železnicStanice Bubny, vizualizace. Pramen: Správa železnicEstakáda na trati Bubny - Výstaviště, vizualizace. Pramen: Správa železnicMapa úsek Praha-Bubny - Výstaviště. Foto: SŽ

Stanice Praha-Bubny se posune do nové polohy blíž k Negrelliho viaduktu a nabídne přestup na metro C. Její podoba se bude postupem času měnit. V první fázi, kdy bude jedinou budovou v území, se na její střeše vybuduje travnatá odpočinková plocha, která umožní lidem výhled na město a měnící se Holešovice. V další etapě má spolu s výstavbou nové čtvrti vzniknout přímo nad nádražím administrativní budova.

Na modernizační práce naváže ještě třetí stavba, a to proměna původní nádražní budovy Praha-Bubny na pamětní místo se stálou expozicí připomínající deportace Židů za německé okupace do ghett a táborů smrti. Jde o projekt státní organizace Památník ticha.

Tagy Bubny-Výstaviště Praha-Bubny Správa železnic
74 komentářů