Obrazem: Bamboo Airways poprvé přistály v Praze se svým dreamlinerem

Dreamliner společnosti Bamboo Airways v Praze. Pramen: Letiště PrahaDreamliner společnosti Bamboo Airways v Praze. Pramen: Letiště Praha

Letecká společnost Bamboo Airways si dnes odbyla neplánovanou premiéru svého nového spojení z Hanoje do Prahy. Na palubě Boeingu 787-9

Letecká společnost Bamboo Airways si dnes odbyla neplánovanou premiéru svého nového spojení z Hanoje do Prahy. Na palubě Boeingu 787-9 byly téměr tři stovky občanů České republiky a dalších zemí EU, kteří se vraceli z Vietnamu. V nákladním prostoru bylo také půl milionu roušek.

Boeing 787-9 přistál v Praze po letu dlouhém 11 hodin a 31 minut, po vykládce odletěl zpět. Odbavení letadla měla na starosti společnost Czech Airlines Handling.

Na palubě speciálu z Vietnamu bylo kromě dvou stovek Čechů také 33 Němců, 10 Švédů, 9 Slováků, 7 Slovinců, 7 Nizozemců, 4 Maďaři, 3 Rakušané, 2 Belgičané, a po jednom občanovi Itálie, Španělska a Řecka. Podle ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka jde o první koordinovaný let v rámci EU, který využilo více zemí pro návrat svých občanů. Naopak s pomocí Německa se už do vlasti vrátili Češi z Jordánska, místa ve svých speciálech pak nabídlo Polsko, a to například ze Srí Lanky, Bali nebo Saudské Arábie, nebo Maďarsko, a to například z Izraele. Několik desítek Čechů mohlo využít také výjimky vyjednané pro některé komerční lety na polská letiště, odkud je vozidla MZV odvážejí do ČR. Podmínkou je doprovod pracovníků zastupitelských úřadů.

„Ministerstvo zahraničí nicméně v cizích zemích nezařizuje jen repatriaci uvízlých Čechů, popřípadě občanů jiných států, chceme maximálně využít kapacit letadel i k přepravě zdravotnického materiálu. Ve Vietnamu jsme díky vyjednané výjimce u tamní vlády nakoupili 500 tisíc roušek,“ zdůraznil šéf české diplomacie Tomáš Petříček. Letecký speciál navíc dopravil do ČR také 10 tisíc látkových roušek pro Ministerstvo vnitra ČR jako dar Ministerstva veřejné bezpečnosti Vietnamu a 6,5 tisíc roušek pro Policii ČR.

„Díky našemu zastupitelskému úřadu v Kuala Lumpur se podařilo zajistit například téměř 8 tun ochranných rukavic a rychlotestů od malajského výrobce. Tato pomoc bude do České republiky dopravena společně s Čechy, kteří uvízli v Thajsku zřejmě na přelomu tohoto a příštího týdne. Sháníme ale teď především hi-tech pomoc v podobě plicních ventilátorů nebo přístrojů umožňující mimotělní oběh. To jsou totiž zdravotnické prostředky, které zachraňují lidské životy v těch nejtěžších případech nákazy,“ dodal Petříček.

Z Thajska má letět do Česka podle facebookového profilu PRG: Airside letoun A330 společnosti Air Asia X, tuto informaci ještě ověřujeme.

Bamboo Airways měly začít létat do Prahy o tomto víkendu, kvůli pandemii koronaviru start nové linky z Prahy do Hanoje posunuly o měsíc.

Dreamliner společnosti Bamboo Airways v Praze. Pramen: Letiště PrahaDreamliner společnosti Bamboo Airways v Praze. Pramen: Letiště PrahaDreamliner společnosti Bamboo Airways v Praze. Pramen: Letiště PrahaDreamliner společnosti Bamboo Airways v Praze. Pramen: Letiště Praha
Tagy Bamboo Airways Boeing 787-9
2 komentáře