Obrazem: Amtrak otevřel po 35 letech příprav nové nádraží na Manhattanu

Moynihan Train Hall v New Yorku. Foto: Úřad guvernéra New Yorku Andrew CuomaMoynihan Train Hall v New Yorku. Foto: Úřad guvernéra New Yorku Andrew Cuoma

Amtrak si od nového zázemí slibuje větší zájem cestujících o jízdu vlakem.

Cestující v New Yorku mají po více než třiceti letech novou velkou odbavovací budovu pro dálkové i příměstské vlaky. Americká společnost Amtrak otevřela budovu nádraží Moynihan Train Hall, která je propojená s budovou Penn Station přímo v srdci Mannhattanu.

Z nové stanice odjíždí všechny vlaky Amtraku z New Yorku a současně také spoje na Long Island. Celkem je z odbavovací haly přístup k devíti nástupištím se 17 kolejemi. Nové nádraží vzniklo v budově pošty (Farley Post Office). Pro cestující bude největší změnou prosvětlení celého prostoru: zatímco na Penn Station je odbavovací budova už pod zemí a s poměrně nízkými stropy, nový terminál má prosklenou střechu. Stavba nového nádraží vyšla na 1,6 miliardy dolarů, zakázku získala Skanska. Na nákladech se podílel částečně stát New York, Amtrak a soukromí developeři.

Amtrak si od nového zázemí slibuje nalákání dalších cestujících do vlaků díky většímu komfortu. „Je to ukázka našeho závazku poskytovat cestujícím co nejlepší služby,“ řekl šéf Amtraku  Bill Flynn. Stanice je pojmenována po někdejším senátorovi za New York Danielovi Moynihanovi, který ještě v devadesátých letech stavbu nového zázemí prosazoval. K otevření došlo až po 35 letech od prvních plánů na tuto stavbu.

Nové nádraží bude zavřeno přes noc od 1 do 5 hodin ráno. Vedlejší Penn Station zůstane i nadále otevřena nonstop.

Moynihan Train Hall v New Yorku. Foto: Úřad guvernéra New Yorku Andrew CuomaMoynihan Train Hall v New Yorku. Foto: Úřad guvernéra New Yorku Andrew CuomaMoynihan Train Hall v New Yorku. Foto: Úřad guvernéra New Yorku Andrew CuomaMoynihan Train Hall v New Yorku. Foto: Úřad guvernéra New Yorku Andrew CuomaMoynihan Train Hall v New Yorku. Foto: Úřad guvernéra New Yorku Andrew CuomaMoynihan Train Hall v New Yorku. Foto: Úřad guvernéra New Yorku Andrew CuomaMoynihan Train Hall v New Yorku. Foto: Úřad guvernéra New Yorku Andrew CuomaMoynihan Train Hall v New Yorku. Foto: Úřad guvernéra New Yorku Andrew CuomaMoynihan Train Hall v New Yorku. Foto: Úřad guvernéra New Yorku Andrew CuomaJiž bývalé prostory Amtraku na Penn Station. Foto: Amtrak

Tagy Amtrak Moynihan Train Hall New York Spojené státy americké
102 komentářů