Obchvat Havířova vyvolává odpor v okolních obcích, ŘSD si najalo komunikační agenturu

Pohled na Těrlicko Zdroj: www.terlicko.czPohled na Těrlicko Zdroj: www.terlicko.cz

Za komunikační podporu stavby zaplatí ŘSD 870 tisíc, firma má "eliminovat skepsi a nepodložené negativní zprávy".

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) hodlá překonat odpor obcí proti obchvatu Havířova na I/11 s pomocí komunikační agentury. Aktuálně uzavřelo smlouvu o komunikační podpoře s firmou Spindoctors. V praxi ŘSD jde o výjimečný postup, podle smlouvy v registru za to zaplatí přes 870 tisíc korun.

V minulých letech ŘSD takto využilo služby agentury, aby pomohla prosadit poslední úsek D1 kolem Přerova. Silničáři za to zaplatili přes 2,5 milionu korun.

„Připravovaná stavba I/11 Havířov – Třanovice je v současné době podporována městem Havířov, zároveň ale vyvolává odpor některých obcí. Detaily komunikační podpory mohu sdělit, až proběhne podrobnější domluva s dodavatelem,“ uvedl mluvčí ŘSD Miroslav Mazal.

Proti stavbě již dříve protestovali lidé z obcí ležících na plánované trase, nesouhlas vyjádřili především obyvatelé Horní Suché, Těrlicka a Třanovic. Odpůrci stavby poukazují například na negativní dopad komunikace na životní prostředí v mikroregionu Těrlické a Žermanické přehrady.

Společnost Spindoctors zajistí podle smlouvy pro ŘSD „promo aktivity ve prospěch připravovaných staveb ‚I/11 Havířov – Třanovice, 1. etapa‘ a ‚I/11 Havířov – Třanovice, 2. etapa‘ za účelem zajišťování aktuální a objektivní informovanosti veřejnosti o stavu přípravy staveb, o rizicích a problémech souvisejících s přípravou staveb a jejími případnými budoucími dopady do života“. Komunikační podpora staveb v přípravě má za úkol „eliminovat skepsi a nepodložené negativní zprávy“.

I/11, obchvat Havířova. Pramen: ŘSD

Plánovaná silnice I/11 Havířov – Třanovice vstoupila nedávno do fáze posuzování vlivu na životní prostředí (EIA). Stavba má přinést kromě plnohodnotného obchvatu Havířova a dalších obcí také napojení celého regionu na dálnici D48.

Součástí 19kilometrové trasy bude i půl kilometru dlouhý tunel procházející pod zastavěným územím obce Těrlicko. Podle obyvatel silnice obec nenávratně poškodí. Několik domů čeká demolice.

Tagy Havířov I/11 I/11 Havířov-Třanovice obchvat Havířova ŘSD Spindoctors
78 komentářů