O smlouvu na MHD v Jablonci usiluje šest dopravců

Autobusy pro MHD Jablonec. Foto: UmbrellaAutobusy pro MHD Jablonec. Foto: Umbrella

Mezi zájemci je podle informací deníku Zdopravy.cz současný i bývalý provozovatel.

Celkem šest nabídek dorazilo městu Jablonec nad Nisou do soutěže na provoz městské hromadné dopravy ve městě. Vítěz tendru získá smlouvu na pět let od února 2023.

„Obdrželi jsme 6 nabídek na autobusového dopravce. Ty v tuto chvíli procházejí kontrolou z hlediska splnění podmínek. Příští týden se sejde hodnotící komise,“ řekla Jana Matěchová, vedoucí odboru kanceláře primátora.

Podle zdrojů deníku Zdopravy.cz je mezi zájemci ICOM Transport, dřívější provozovatel MHD v Jablonci Busline i stávající Umbrella Coach & Buses. Naopak například Arriva potvrdila, že do soutěže nešla.

Kromě ceny (80 % váha) bude město hodnotit i podíl ekologicky šetrných vozidel (15 %) a průměrné stáří vozového parku (5 %).

Primátor Jiří Čeřovský (ODS) zkrácení doby smlouvy na pět let vysvětlil už dříve tím, že jde o výsledek předběžných konzultací a debat s odborníky. V Jablonci si stále velký vliv na rozhodování o dopravě udržuje jako jednatel Jablonecké dopravní někdejší manažer BusLine Luboš Wejnar, který je i trestně stíhaný za své působení v čele libereckého dopravního podniku. Jablonec si založil před časem svoji firmu jako provozovatele MHD. Nakonec se ale ukázalo, že město není schopné vlastního dopravce skutečně provozovat.

Město pětiletou dobu vysvětluje nejasnostmi ohledně zavádění ekologických (nízkoemisních) vozidel do zajišťování dopravní obslužnosti. „Následně bude přehodnoceno, zda bude po 31. 1. 2028 zadavatel vyhlašovat nové zadávací řízení na externího dopravce (za dodržení platných závazných ukazatelů pro nízkoemisní vozidla stanovených legislativou) nebo bude rozhodnuto o zajišťování dopravní obslužnosti vnitřním dopravcem (vlastními kapacitami zadavatele),“ uvádí se v materiálu pro zastupitele.

Pětiletá doba na zakázku závazkové dopravy je velmi nestandardní, většinou se soutěží na deset let. Důvodem je především rozložení nákladů na pořízení nových autobusů. Roční rozsah zakázky je 1,37 milionu kilometrů, odhadovaná cena je 475 milionů korun.

Tagy Jablonec nad Nisou MHD Jablonec nad Nisou
23 komentářů