NTM otevírá depozitář v Chomutově, k vidění bude nově Ringhoffer č. 2

Depozitář NTM v Chomutově. Pramen: NTMDepozitář NTM v Chomutově. Pramen: NTM

Národní technické muzeum (NTM) od pátku otevře příznivcům železnice svůj depozitář v chomutovském depu, kde je k vidění na 100

Národní technické muzeum (NTM) od pátku otevře příznivcům železnice svůj depozitář v chomutovském depu, kde je k vidění na 100 kolejových vozidel. Novinkou pro letošek je akumulátorová lokomotiva Ringhoffer č. 2 (r. 1916), jejíž přesun z Jaroměře vzbudil v uplynulých týdnech nemálo emocí.

„Věřím, že se naše pobočky stejně jako loni stanou cílem prázdninových výletů a přinesou všem návštěvníkům zážitek i poučení,“ uvedl generální ředitel NTM Karel Ksandr. Vedle železničního depozitáře se otevírá i Centrum stavitelského dědictví Plasy.

V Chomutově je umístěna většina železniční sbírky Národního technického muzea. Největší pozornost tradičně poutají parní lokomotivy, je zde například rychlíková lokomotiva 498.106 (Albatros), první poválečná lokomotiva 534.0301 nebo tramvajová parní lokomotiva „Gartenau“ (r. 1887). K vidění jsou motorové a elektrické lokomotivy, salonní, osobní i motorové vozy a historické drezíny.

NTM koupilo depo v Chomutově za účelem zřízení depozitáře v roce 2012. Díky tomu se rozšířila jeho prostorová kapacita o 1600 metrů krytých kolejí. Depo postupně rekonstruuje a od roku 2017 jej sezónně zpřístupňuje veřejnosti. Po roce 2028 pak počítá s přesunem stěžejních exponátů do nového muzea, které vznikne v prostorách bývalého depa Masarykova nádraží v Praze.

Otevírací doba chomutovského depozitáře NTM v roce 2021

4. června–4. července: pátek–neděle od 9:00 do ⁠17:00
6. července–5. září: úterý–neděle od 9:00 do ⁠17:00
10. září–31. října: pátek–neděle od 9:00 do ⁠17:00
včetně všech státních svátků v daném období

Depozitář NTM v Chomutově. Pramen: NTMDepozitář NTM v Chomutově. Pramen: NTMDepozitář NTM v Chomutově. Pramen: NTM
Tagy depozitář NTM v Chomutově Národní technické muzeum NTM
27 komentářů