Dokument: Dosavadní provozovatelé unikátní lokomotivy reagují na tvrzení NTM o mediální kampani

Odvoz lokomotivy Ringhoffer č. 2 z Jaroměře. Foto: Výtopna JaroměřOdvoz lokomotivy Ringhoffer č. 2 z Jaroměře. Foto: Výtopna Jaroměř

Unikátní bateriová lokomotiva Ringhoffer č. 2 už od včerejška není v železničním muzeu Výtopna Jaroměř, ale v depozitáři Národního technického

Unikátní bateriová lokomotiva Ringhoffer č. 2 už od včerejška není v železničním muzeu Výtopna Jaroměř, ale v depozitáři Národního technického muzea (NTM) v Chomutově. Stalo se tak na základě darovací smlouvy mezi Čeprem a NTM, kterou jaroměřský spolek přišel o lokomotivu, kterou měl čtvrt století ve své péči. Deník Zdopravy.cz včera přinesl obsáhlé vyjádření NTM k celé záležitosti, na které reagoval předseda spolku Společnost železniční výtopna Jaroměř, z.s. (SŽVJ) Bohuslav Škoda. Vyjádření přinášíme v plném znění.

Autor podepsaný NTM (text zaslal redakci ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr) uvádí v textu: NTM je namísto konstruktivní debaty stejně jako v případě jednání o lokomotivě Conrad Vorlauf nuceno čelit pouze a jenom striktně formální nátlakové korespondenci SŽVJ jdoucí ruku v ruce se stížnostmi předkládanými různým složkám státu (státní správa, samospráva), příp. vysloveně negativním mediálním kampaním podobných té, na jakou NTM právě touto zprávou reaguje. Tato rovina bohužel naději na obnovu vzájemné důvěry příliš nedává.

Na tuto část textu bych rád reagoval: Je pravdou, že od navrácení lokomotivy Conrad Vorlauf není mezi SŽVJ a NTM žádný smluvní vztah. SŽVJ je významným způsobem finančně podporována městem Jaroměř a Královéhradeckým krajem. Což samozřejmě přináší i kontakty s vedením města a kraje. Když jsme se dozvěděli o předčasném ukončení smluvního vztahu k lokomotivě Ringhoffer ze strany společnosti Čepro, a důvodem bylo darování lokomotivy NTM, považovali jsme za slušné je o této významné změně ve fungování stálé expozice železničního muzea Výtopna Jaroměř informovat. Samozřejmě vyvstala otázka, zda lze vzniklou situaci nějak pozitivně řešit. Proto jsme v listopadu 2020 zaslali generálnímu řediteli NTM žádost o informace, za jakých podmínek by NTM v Jaroměři zanechalo lokomotivu k další prezentaci veřejnosti. V dubnu 2021 jsme tuto žádost museli připomenout. Bohužel odpověď nám byla zaslána až v dubnu 2021, tedy těsně před odvezením lokomotivy. Žádnou jinou korespondenci jsme s NTM nevedli, natož nátlakovou.

Společnost železniční výtopna Jaroměř, z.s. nevede proti společnosti Čepro a ani proti Národnímu technickému muzeu žádnou mediální kampaň. Ani pozitivní a ani negativní. Cílem SŽVJ je zpřístupňovat historické železniční dědictví veřejnosti a pozitivně oslovit veřejnost ve vztahu k železnici. Za což musíme našim partnerům poděkovat. Média, která o odvezení lokomotivy Ringhoffer z Jaroměře informovala tak dělala na základě své svobodné vůle. To, že Národní technické muzeum pravděpodobně nezvládlo mediální komunikaci s veřejností v záležitosti odvezení lokomotivy Ringhoffer z Jaroměře není naší vinou.

Historie opravy lokomotivy Conrad Vorlauf, její financování a ukončení by bylo na samostatný příspěvek. V tomto případě na něj zatím nebudu reagovat.

Bohuslav Škoda

Tagy Národní technické muzeum Ringhoffer Společnost železniční výtopna Jaroměř Výtopna Jaroměř Železniční muzeum Výtopna Jaroměř
78 komentářů