Prázdninový historický vlak spojí železniční muzea. Pojede každou středu

Lokomotiva T458.1 Hektor. Pramen: ČDLokomotiva T458.1 Hektor. Pramen: ČD

Vlak tažený lokomotivou Hektor nabídne zážitkovou jízdu a slevu na vstupné do muzeí.

Každou středu od 5. července až do 30. srpna budou mít fanoušci železniční historie příležitost navštívit hned dvě železniční muzea v jeden den. A to díky historickému vlaku, který spojí Muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka se železničním depozitářem Národního technického muzea v Chomutově.

Nostalgický vlak sestavený z historických vozů řady Bam poveze lokomotiva T435.0 Hektor. Tyto lokomotivy na začátku 60. let vyrábělo ČKD Praha a byly určeny pro základní traťovou službu a posun.

Historický vlak bude odjíždět z Lužné u Rakovníka v 10:55 a do Chomutova přijede ve 12:01. Zpět do Lužné se pak vydá ve 14:50. Zpáteční jízdné stojí 300 korun pro dospělé a 200 korun pro děti od 6 do 15 let. Po předložení jízdenky ze zvláštního vlaku cestující získají slevu na vstupném.

Jízdní řád parního vlaku Lužná - Chomutov o prázdninách. Zdroj: ČD

Jízdní řád prázdninového parního vlaku. Zdroj: ČD

Hlavním lákadlem Muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka jsou parní lokomotivy, kterých se ve sbírkách nachází přes třicet. Kromě nich muzeum prezentuje také historické motoráčky, dieselové a elektrické lokomotivy, či dobové osobní a nákladní vozy.

železničním depozitáři Národního technického muzea v Chomutově je pak k vidění téměř stovka kolejových vozidel několika rozchodů a nejrůznějších typů – od parní lokomotivy z roku 1870 až po vozidla o celé století novější. Jsou zde lokomotivy bývalých ČSD, salonní, osobní i motorové vozy, elektrické a motorové lokomotivy, historické drezíny, ale i vozidla teprve nedávno vyřazená z provozu u Českých drah.

Největším lákadlem jsou parní lokomotivy, například rychlíkový Albatros 498.106 s rekordní rychlostí 162 km/h, první poválečná lokomotiva 534.0301 nebo tramvajová parní lokomotiva Gartenau vyrobená v Linci roku 1887.

Dále například salonní vůz Ústecko-teplické dráhy z roku 1900, jenž pochází ze smíchovské továrny Františka Ringhoffera, nebo salonní vůz vyrobený Kopřivnickou vozovnou v roce 1906 pro barona Adolpha Rothschilda.

Muzeum ČD v Lužné je do konce letních prázdnin otevřeno denně od 9:30 do 17:00, depozitář NTM v Chomutově má do 3. září otevřeno vždy od úterý do neděle od 10:00 do 17:00. 

Tagy ČD Nostalgie České dráhy depozitář NTM v Chomutově historický vlak lokomotiva Hektor Lužná u Rakovníka
13 komentářů