Nový Zéland zlevnil v reakci na drahou ropu veřejnou dopravu o polovinu

Vodíkový autobus v Aucklandu. Foto: Auckland TransportVodíkový autobus v Aucklandu. Foto: Auckland Transport

Součástí balíčku je i snížení spotřební daně na pohonné hmoty na tři měsíce.

Zatímco v Česku velká část dopravců a krajů řeší, jak kompenzovat rostoucí náklady na naftu a elektřinu zdražením jízdného, Nový Zéland se rozhodl pro jinou cestu. Kvůli drahé naftě a benzínu se rozhodl pro snížení jízdného ve veřejné dopravě o polovinu. Informoval o tom v tiskové zprávě.

Jde o jednu z částí balíčku, který má občanům ulevit od dopadů vysokých cen. Kromě toho na tři měsíce sníží spotřební daň o 25 centů na litr (zhruba 5 Kč).

Krok přichází v době, kdy Labour Party vedená premiérkou země Jacindou Ardernovou v předvolebních průzkumech ztrácí a dostala se poprvé od vypuknutí pandemie koronaviru na druhé místo. „Nemůžeme ovlivnit válku na Ukrajině ani vývoj cen ropy. Můžeme ale ovlivnit dopady na naše obyvatele,“ řekla premiérka. Podle ní se díky zlevnění veřejné dopravy stanou autobusy či vlaky pro řadu lidí alternativou k jízdě autem. Opatření začne platit od 1. dubna.

Zlevnění veřejné dopravy přivítala řada neziskových organizací, které se zaměřují na propagování tohoto druhu dopravy. Doufají, že půjde o trvalé zlevnění. Redukce jízdného přichází v době, kdy se na Novém Zélandu uvolňují všechna protipandemická opatření a země se po dvou letech otevře turistům.

Tagy Nový Zéland
22 komentářů