Nový 737 MAX v barvách Smartwings musel kvůli závadě neplánovaně přistát v Abú Dhabí

Boeing 737 MAX 8 letecké společnosti Smartwings s registrací OK-SWJ. Zdroj: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 letecké společnosti Smartwings s registrací OK-SWJ. Zdroj: Smartwings

Cestující letící z Ománu se dostali do Prahy náhradním letadlem dnes.

V září 2023 vyrobený a na konci loňského roku dodaný Boeing 737 MAX 8 provozovaný společností Smartwings musel včera při letu z ománského letiště Salála do Prahy neplánovaně přistát v Abú Dhabí. Důvodem byla technická závada na tlakovém spínači. O události informoval jako první server TN.cz.

Porucha by běžně nevyvolala takovou publicitu. Jenže nastala jen devět dnů po nouzovém přistání Boeingu 737 MAX 9 společnosti Alaska Airlines, které vyvolalo debaty o kvalitě a bezpečnosti produkce Boeingu. Podle mluvčí Smartwings Vladimíry Dufkové ale nešlo o technickou závadu systému přetlakování a klimatizace letadla. Tyto závady se objevily u letadla Alaska Airlines před událostí z předminulé soboty.

„Letadlo letící na trase z ománské Salály do Prahy bylo odkloněno do Abú Dhabí z bezpečnostních důvodů. Pravděpodobně šlo o závadu na tlakovém spínači,“ řekla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková serveru TN.cz. Průběh letu je možné sledovat na Flightradar24.com.

Na palubě letu bylo 169 cestujících a šest členů posádky. „V Abú Dhabí jsme měli k dispozici náhradní letadlo, které jsme na tento let nasadili a které cestující dopravilo v pondělí po poledni do Prahy,“ dodala Dufková s tím, že bezpečnost cestujících a posádky je pro společnost absolutní prioritou.

Dva měsíce starému Boeingu vypadla po startu záslepka, Alaska Airlines odstavily 65 letadel

Šlo o letadlo registrace OK-SWJ, které si Smartwings pronajaly od leasingové společnosti AerCap.

Smartwings převzaly devátý Boeing 737 MAX, čtyři další získají v příštím roce

Tagy boeing Boeing 737 MAX smartwings
31 komentářů