umbrellamobility
umbrellamobility
umbrellamobility
Infrastruktura Železnice

Novinky: Restaurace Oáza na Smíchovském nádraží skončila, prostor převzal jiný nájemce

Smíchovské nádraží, hala s restaurací Oáza. Autor: VitVit – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42608396
Smíchovské nádraží, hala s restaurací Oáza. Autor: VitVit – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42608396

Proslulá restaurace Oáza na Smíchovském nádraží definitivně skončila a započala její likvidace. Uvedl to dnes server Novinky.cz. Připomněl, že restaurace byla součástí smíchovského koloritu; kromě cestujících ji navštěvovaly i některé známé osobnosti, například básník Ivan Martin Jirous nebo herec Oldřich Kaiser.

„Ke konci roku 2020 proběhla veřejná soutěž na pronájem prostor a vítězným uchazečem se stala společnost, která splnila všechny podmínky veřejné soutěže a zároveň podala nejvýhodnější ekonomickou nabídku,” sdělila Novinkám mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. V místě má vzniknout restaurace nová, nájemce převzal prostory na konci ledna.

„Ačkoliv Správa železnic uklidňuje, že na místě bude pivo k dostání i nadále, milovníkům autentického prostředí těžko vysvětlit, že moderní restaurace s tankovým pivem plně nahradí genius loci putyky, která se za dlouhé roky provozu stala jedním z neodmyslitelných symbolů pražského Smíchova,“ píší Novinky.cz.

O konci restaurace Oáza se nicméně mluví už několik let, a to v souvislosti s chystanou velkou rekonstrukcí nádražní budovy. Ta měla začít už v dubnu 2019, Správa železnic tehdy mluvila o vzniku food courtu v prostorách restaurace. Nakonec se ale rozhodla s rekonstrukcí počkat a sladit plány s hlavním městem, které v místě plánuje velký dopravní terminál. Na opravu budovy tak má dojít až v roce 2023.

Na Smíchově nedávno skončilo i jiné legendární nádražní občerstvení. Od srpna 2018 už si lidé nekoupí párek v rohlíku ve stánku na třetím nástupišti. Správa železnic tehdy provozovateli neprodloužila smlouvu s odkazem na chystanou rekonstrukci stanice, na kterou dodnes nedošlo.

Odebírat
Upozornit na
guest
123 Komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
mauriicio

Chodím si k jednomu okénku pro kebab, a funguje covid necovid.

Pokud je Oáza tak „proslulá“, takový „symbol“ a „kolorit“, proč nepřežila? Možná, že většina lidí, kteří „si nedokáží představit moderní restauraci na jejím místě“, chodili skutečně platit přesně do takovýchto restaurací.

V.N.

Mě se líbí, jak nějaká nádražní putika se stane hned kultovní (pomalu s obrovskou historickou hodnotou) , když tam chodil nějaký Magor…
Pod pojmem kultovní hospoda si představuji nějaký podnik s hodně dlouhou tradicí…jako třeba U Fleků , nebo kavárna Slavia… a nikoliv nějakou nádražní nalejvárnu

Facepalm

Už to „nějaký Magor“ prozrazuje, na jakých vědomostech asi tak stojí vaše názory….

V.N.

Sorry, ale já nějaké nepřizpůsobivé nemakačenka a opilce nepokládám za elity národa. Kor když tomuto člověku se v kriminálu líbilo strašně a strašně moc vzhledem k tomu, že dělal vše proto , aby tam vstupoval stále a stále…

D.S.

Opilci k české elitě prostě vždy patřili, je to naše kultura. Podívejte se například na našeho současného nebo některé minulé prezidenty.

-TR-

Je to pravda. Třeba Zeman a Havel mají toto paradoxně společné.

Kalanis

Vždyť i Kabáti zpívají „Opilci v dějinách“!

xyz

Rozdílné mezi nimi však je, že Havel (pokud tedy je pravda, že byl alkoholikem) nebýval opilý (přinejmenším ne nějak zjevně) na veřejnosti. Na rozdíl od toho druhého jmenovaného.

Timo Koehler

Vždycky si říkám, kdo může šířit tento imbecilní blábol, že byl Havel alkoholik. Neexistuje jediný záznam, fotka, jakýkoliv jiný důkaz toho, že by se kdy spíjel aspoň s deseti procent tak, jako to odulé cosi, co se na Hradě rozvaluje nyní. Ale vždycky pak dojdu k tomu, že tyhle cinty papouškují jen zoufalé, zneuznané rudé kreatury, které mají paradoxně samy vážný problém s alkoholismem, potažmo razantním úbytkem mozkových buněk…

D.S.

Ono je celkem složité určit kdo alkoholik je a kdo ještě ne. Havel určitě abstinent nebyl a rozhodně mu to nelze mít za zlé. Nelze člověka hodnotit podle toho jestli pije či nikoliv, i když u některých jedinců alkohol posílí jejich špatné vlastnosti. Stejně tak lze pozorovat u některých totálních abstinentů jejich omezené vyhranění.

V.N.

Bohužel… to z nás dělá národ Švejků. Jinde jsou opilci lůza, u nás hrdinové…

D.S.

Neřekl bych že jen u nás. Celá evropská historie je spjata s alkoholem. Mnoho velkých osobností v dějinách byly náruživými konzumenty. Takže bych to nepaušalizoval, že chlastá jen lůza. Alkohol i přes mnoho negativních jevů dokáže posunout mysl pozitivním směrem a troufám si tvrdit, že bez něj by naše civilizace nebyla tak vyspělá, jak je dnes.

pkajetan

hele běžte se s tím Švejkovským syndromem léčit a před tím se stavte třeba v NjúYorku.. trochu si pohnete z mozkem

Facepalm

Jste negramot a ani se nestydíte.

pkajetan

A pán je z daleka – nějakááááá nepřízpusobiváááá nemakačenka – takže víte o Praze a o Smíchově – ale úplný ho.no…

rtep

U Fleků má opravdu ke kultovní hospodě hodně daleko.

Jakub K

Kachličky stejný na hajzlu i na stole :)) https://www.youtube.com/watch?v=Ws8OWNu2hQk

Kernteriér

Ty první vypadají trochu čistěji.

-TR-

Rád jsem sedával u stolů, které se nacházely u skleněného průhledu do nádražní haly, a popíjel jsem tam pivo při čekání na vlak. Byl tam moc pěkný výhled na celou halu. Mohl jsem tam pozorovat každodenní realitu života, jak lidé přicházejí, odcházejí, mohl jsem pozorovat fronty čekající u pokladen nebo pochybné existence. Všechno to mělo svého genia loci a nedivím se, že si toto místo oblíbil třeba právě Magor Jirous.

Huh

Přesně tak, ještě jsem to stihl naposledy v prosinci. Ta hala kterou všichni odsuzují je docela pěkná, jen nesmíte koukat na přízemní stěny pokryté nevkusným marketingovým odpadem.

Huh

A ano, ani ta budovatelská freska mě neuráží. Za mě by tam měla zůstat, jako připomínka dob minulých.

-TR-

A jsou tam taky nádherné lustry.

V.N.

Ten výhled na nádražní halu tam už nebude ?

Facepalm

Bude. Od hamburgeru nabo instantního kafe z kroasáááánem za 99.

-TR-

No právě. Už to nebude mít ten ksicht.

erik

Co holešovické nadráží? je tam nádražka?

Facepalm

ne

Kalanis

Jedno ze zatím mála nádraží, kde snad nikdy nebyla.

Petr

Ale byla…. Restaurace Kompas

pamětník

Víte prdlajs, ale kecat chcete pořád o všem a do všeho: „nádražka“ v Praze-Holešovicích samozřejmě roky bývala (už i těch několik roků „za bolševika“), a docela kvalitní – její likvidace přišla až v současném „postbolševickém“ období, jako ostatně i v případě mnoha jiných dříve fungujících záležitostí, které nový režim nikdy kvalifikovaně nenahradil nejen ničím lepším, ale ani ničím vůbec.

mezera

Mám za to že v Holešovicích byla restaurace nahrazena hernou. A herna pak zkrachovala a již nebyl nikdo kdo by to chtěl prostor „otevřít“ (s jakýmkoli záměrem). Vchod byl ve výklenku, vedle automatu na jízdenky. Automat na jízdenky už tam asi taky není.

MartinS.

Kdyby byla fungující, kdyby měly Holešovice potenciál, tak by se nájemci prali, aby tam mohli provozovat nádražku. Ale provozovat hospodu, do které by nikdo nechodil, jsou celkem vyhozené peníze a dotovat to nikdo nebude…

pkajetan

to nádraží jsem jako dozorčí provozu otevíral – kde jste ve svém mozku vzal to přesvědčení tady vyblít toto přesvědčení?

Iveta

No hlavně tam udělat nějakej burger a vyšponovat ceny jako na hlaváku .Dřív tam byly bufáče za normální ceny ,dnes kafe za 70 a hambáč za 120. Když mě na Masaryčce ,kde bylo normální řeznictví a bufet s polévkou za 25 nabídli hambáče za 159 tak bych jim nejraděli rozbil hubu.Já si umím vydělat peníze ,ale zloděle platit nebudu .Tak nyní i Smíchov kde se dalo najíst za 100 a pivko pod 30 ,prostě normální ceny není. Zajímavé je že na Florenci přímo na UAN stojí párek v rohlíku 45 a přes ulici hovězí na houbách se šesti 90 ,asi… Číst vice »

Kernteriér

Na Masarykově nádraží už není ten bufet po levé straně od vstupu, kde jsem ještě před necelými dvěma lety dostal Kácov za necelých 30 Kč a k němu polívku? Bylo to nějak propojené s jakýmsi krvavém či čím.

Alexandr Mikulka

Myslít Flip?

D.S.

Úplně nemám problém s vyšší cenou a moderním způsobem stravování, ale kvalita musí odpovídat ceně. Klidně si dám hambáč za 159, ale za tu cenu očekávám produkt na špičkové úrovni v poctivé máslové bulce a kvalitním vyzrálým hovězím.
Nádražky a klasické hospody mám také rád, ale spíše kvůli atmosféře, než z důvodu uspokojení stravovacích potřeb.

Facepalm

160 je dneska normální cena trošku lepší hotovky, na „špičkovou úroveň“ gastronomie si musíte trošku připlatit.

D.S.

To samozřejmě, myslel jsem takový běžný hamburger, ten se za 160 dá sehnat v kvalitě které není co vytknout i v celkem exponovaných lokalitách.

Jakub K

Žádné kafé za 70 není, ani na Václaváku, samozřejmě v ***** hotelu ano, i za víc. Říkáte, že si umíte vydělat peníze, takže předpokládám, že neprovozujete někde na nádraží bufet s pivem do 30 a gulášem za 90? Nebo ano?

kakov

to byste se divil! asi jste tam dlouho nebyl…..

Jakub

Na Masaryčce si dávám příležitostně burger za 29 z Burgerkingu nebo malou pizzu za cca. 79. Párek v rohlíku mají na třech místech za 29 a na jednom i dokonce za 25. To Vám přijde drahé? 🙂

Jiří Kocurek

To asi nebude 100 g hovězího, což?

Huh

😀 Rozmražený polotovar od Tricatela a Vám se to nelíbí .)

mezera

Někdo rád křidýlko a jiný stehýnko.

Kar

Pro mě třeba je rozumná cena za párek v rohlíku tak 15 Kč, a to ani nejsem pamětník předrevolučních cen, jen to beru relativně s ostatními možnostmi stravování.

Jakub K

Za 15 bude ten párek max od Babiše s Vodňanského separátu, rohlík gumový z Penamu a hořčice naředěná vodou z nějaké chemičky, ani tak to finančně nemůže vycházet, protože vám tam nikdo za 50 korun na hodinu kreténa dělat nebude …

Twix

Tak tolik přibližně ten párek na tom třetím nástupišti stál. Občas jsem si ho tam dal, ale párek mi nepřišel jako nejkvalitnější a rohlík se často rozpadal, takže pak hořčice někudy vytekla. Jinak za těch 15 Kč se obávám že už to dneska na nádražích nepůjde…

Kar

V okně na pardubickém nádraží stával dlouho 13 a teď stoji myslím 15 nebo 16… Je škoda, že tohle okno bude asi (nezkoumal jsem to, ale analogicky to předpokládám) „muset“ spolu s rekonstrukcí nádraží zaniknout…

Y.K.

tak to by mě zajímalo jak si ceníte vlastní práce. Vsadím se, že ji za 15 Kč nenabízíte. To si tak vezmete svou obvyklou čistou mzdu, vynáslobíte řekněme 1,3 (daně a pojištění), přičtete (pražský) nájem a energii na ohřívání párku, papír na účtenky, bla bla. Pak od ceny produktu odečtete suroviny (řekněme max 5 Kč) a podělíte to. Pokud chcete 30 000 čistého měsíčně, to bude nějakých 5 000 párků měsíčně a pokud nechce makat nonstop, ale 8 h denně, to aby jste udal tři do minuty… Druhá možnost je dotovat to něčím co už tak levné není. Ale proč,… Číst vice »

george

Mně se líbí, jak si někdo namaluje 30k. za nekvalifikovanou práci, samozřejmě v čistém! Ale rozhodně si nemyslím, že z nějakejch navoněnejch řetězců je to v hi-fi kvalitě! O zdravotních důsledcích gumovejch housek s rozpařeným mraženým masem ani nemluvě.. Holt doba je taková!

Georg

tak prodej parku je podnikani s riziky tomu umernymi. proc by nekdo podnikal za penize, ktere muze dostat jako zamestnanec?

Facepalm

30 k čistého je v Praze almužna (navíc cca 5 k pod celorepublikovým průměrným platem). A taky je pěknej ten názor, že lidi, co dělaj „nekvalifikovanou práci“, by neměli mít nárok vydělat si tolik, aby se uživili. Kdyby se dalo dláždit blbcema, měla by D1 deset pruhů v každým směru, fakt…

Kernteriér

To je hezké, že o blbcích píše někdo, kdo nechápe rozdíl mezi čistou a hrubou mzdou.

Y.K.

Tak on hlavně výpočet ukazuje, že si tímto způsobem 30k vydělat jaksi nejde. Navíc pokud podnikáte, nic jako firemně abstraktní pojmy kvalifikovaná/nekvalifikovaná práce vlastně neexistuje. Buď si vyděláte a nebo ne a je jedno jestli utahujete kohoutky nebo jste programátor. Musíte umět prodat, to je celé.

Facepalm

Vysvětlujte tohle rudejm.

Ludva

Za 15 je např. v Pardubicích 🙂 .

Jakub P

Zajímalo by mě, kolik procent cestujících se do tý hospody odvážilo vůbec vstoupit, natož dát si tam jídlo. Třeba to nebylo špatný, je klidně možný, že to mělo lepší poměr cena/výkon než ten Burger King na Hlaváku, ale vsadil bych se, že to málokdo zjistil, protože většinu lidí odradil už ten vnější vzhled a dovnitř se neodvážili. Zato ten Burger King na Hlaváku má ve špičce často fronty a jede. Protože stačí kouknout na název a člověk ví, co dostane. Ví, že to není žádnej zázrak, ale taky ví, že to nebude vyloženej průšvih. A to se počítá. Když se… Číst vice »

Twix

Také jsem do Oázy nikdy nevstoupil, ačkoliv jsem byl na Smíchovském nádraží několik let téměř denně. Ten primární důvod snad nebyl ani vzhled restaurace, ale to, že v dnešní době slouží nádraží převážně příměstské dopravě. A proč bych si měl jít sednout do klasické restaurace a dát si jídlo, když během té doby už nejspíš dojedu nejbližším vlakem domů, a můžu si dát něco tam, třeba také v restauraci? Naproti tomu nějaký food court by se tam asi uživil, protože tyhle věci si tam lidi koupí v kteroukoliv denní dobu, i když jim to jede za čtvrt hodiny.

turista

Ale těch možností rychlého občerstvení přece bylo na smíchovském nádraží dost (a ještě stále nějaké jsou, i když především vinou toho ředitelského lotra z pražské sekce „dokonalé správy“ ubývají – hlavně když on prý má ve svém služebním bytě na holešovickém nádraží i bazén …). A přesto ta smíchovská „nádražka“ nikdy nebyla úplně prázdná (a to nejen její výčep), třebaže zejména v posledních letech u mnoha lidí zvenku opticky velkou důvěru nebudila – a že by v ní měli prostor „nepřizpůsobivé osoby“, to jsem nikdy nezaregistroval: to si personál docela hlídal.

Facepalm

No nevím, Oáza byla normální klasická čtyřka, kde se vařilo, na obědy i na pivo tam chodilo i spousta lidí „z ulice“, většinou z těch korpokanclů naproti. A co člověk dostane, to bylo napsaný na menu pod schodama.

Zapa

Přesně. Oáza žila poslední roky hlavně z obědů. A třeba hovězí v jakékoli podobě bývalo hodně dobře udělané. Paradoxně to byla vietnamská kuchyně, ale kuchaři se naučili i česká jídla. Krom drážního personálu jak ČD, tak RJ, tam chodívali lidi od DPP, ale i kancelářský co vyprodukuje okolí. Meníčko nebylo jen dole na ceduli, ale i na jejich stránkách, takže nebyl problém se dopředu podívat co tento týden budou vařit. Za mě škoda, i když neříkám, že v budoucnu tam nemůže být něco lepšího.

Facepalm

Ale vyprávějte tohle lidem, kteří tam nikdy nebyli, ale přesto vynášejí soudy a názory. To je jak se Sherwoodem – tam se taky podle hrůzostrašnejch historek pozná bezpečně každej, kdo tam nikdy nešel…

Jakub P

To je přesně to, o čem jsem tu včera psal. Klidně vám věřím, že to nebylo špatný. Ale pro místní, který se tam pohybujou furt, poprvé je tam třeba vzal někdo z kolegů, kdo to tam znal dřív, atd. Pro náhodného cestujícího to fakt vypadalo zvenčí naprosto nedůvěryhodně a to je u nádražní hospody zkrátka blbě. Je fakt, že za to částečně mohl stav nádraží jako celku, ale ta nalepená zeleň na té prosklené stěně do haly a „pivovarská“ cedule s názvem ten dojem opravdu nevylepšily.

Facepalm

No nevím, spíš se nám tu snažíte obloukem popsat, že jste cimprlich a své osobní názory vydáváte za obecný pocit cestujících. Takže opakuji, v tý hospodě byl vcelku frmol a zejména na obědy tam bývalo plno. Tedy nic z vašich premis evidentně neplatí. A ještě jednu věc – těch „náhodných cestujících“ jsou na Smícháči jednoty procent…

Jakub P

Cimprlich jsem a nejsem. Když mám echo, že to stojí za to, nebo dobrej důvod (třeba koncert nebo fesťák oblíbenejch kapel, který často po zapadlejch hospodách hrajou), tak ušmudlanou hospodu v pohodě snesu.

Když to echo ani důvod nemám, vyhnu se jí, protože pravděpodobnost, že to bude stát za houby, je celkem vysoká…

A to se snažím říct – že hospoda pro štamgasty, o který člověk musí vědět, aby ho lákala, nemusí být špatně, ale nepřijde mi jako ideální typ podniku na frekventovaný nádraží, nic víc.

Jakub P

Co se týče frmolu, sám jste psal, že tam chodila na obědy spousta lidí z ulice a těch kanclů naproti. Což přesně potvrzuje to, co se snažím říct, že to nebyla hospoda pro cestující, ale hospoda, která tam mohla být kdekoli, klidně o ulici dál. Hospoda, který nic nepřinášel potenciál tý šikovný polohy na nádraží, protože na první pohled spíš odrazovala než lákala.

mezera

Já tam byl, já tam jedl, já tam pil. A udělal bych to znovu.

BDT

Ono bohužel na Hl.n. v Praze moc na vyber neni, jsou tam dve restaurace s cenami jak na staroměstském náměstí. Zkuste si v budove Hl.n. koupit kávu pod 60 korun.(jedno místo tam je) ani nepíšu o nejdražších obchodech v Praze, které jsou na každém pražském nádraží.

Smíchov

Stánek na třetím nástupišti býval legendární, kdo nedostal žloutenku, měl doživotní jistotu že ji nikdy nikde nedostane. Bezďáci co spali na střeše z ní rádi močili mezi lidi a pak seděli ve stánku. Knajpa zvaná Oáza byla podobná, jen pro velmi odolné jedince. Ale je možné že se to změnilo, s koncem kariéry laufky jsem ze Smíchova utekl jinam a to už je 15 let. Tenkrát oba podniky měli své stálé návštěvníky co nádraží nepouštěli.

Facepalm

v době, kdy stánek na trojce zavřeli, tam stálo pivo 25, lahváč ve večerce na ulici 9. Kde tedy byli bezdomovci, není těžké odvodit…

Jakub K

Další pajzl v tahu a to je dobře!

A to nejsem příznivec MC Donald, Starbucks apod. Ale něco ve stylu Potrefená Husa by špatné nebylo …

A pivo tam máte za normální cenu, pokud se vám to zdá hodně, naproti přes ulici máte Vietnamce …

Frantisek

Pro lidi s (nad)průměrnými příjmy je to asi v pohodě, ale na nádraží bych očekával služby i pro ostatní cestující (čímž nemyslím jen něco zpola studeného do ruky). Zvláště, má-li se stát přestupním uzlem i pro autobusy.

Jakub K

Takže moje typická otázka, půllitr piva za kolik?

Dominik

Dejme tomu tak 35,-? Zajímavé, že Potrefená Husa v Pardubicích dokáže mít půllitr za 33,- a v Praze mají to samé pivo za 50,-

Huh

Asi tak, pořád existují jídelny kde se stojí fronty na oběd, protože mají nízké ceny. Na Těšnově je např. https://lidovajidelna.cz/ Interiér si na nic nehraje, u oběda tam potkáte kravaťáky s důchodcema, studentama a dělňasema z blízké stavby. Zážitek to tam navštívit. Majitel to pojal jako službu lidem nikoliv zlatý důl. Mmch zaměsnanci jsou tam stálí, asi zas nemají tak mizerné platy a navíc mají i upřímně dobrou náladu, ne jako nějaká falešná fiflena v mekáči.

Jakub P

Jo, tu znám i já. Ne, že bych tam někdy byl, málokdy se tam pohybuju kolem oběda, ale je dost známá a vyhlášená (v dobrým). Jenže tyhle samoobslužný jídelny jsou jinej žánr, než klasická restaurace. Hodně ušetřej na personálu tím, že jsou samoobslužný a tím, že mívaj velmi krátkou otvíračku. I v tý krátký otvíračce přitom stíhaj stoly mnohokrát otočit, nikdo tam nevysedává dlouho, je to o tom vzít si oběd, hodit ho do sebe a uvolnit místo dalšímu. Taky jedou na tom, že tam hosti budou chodit pravidelně, téměř každej den. Takovej podnik, když je dobrej, může být super… Číst vice »

Jakub K

A Hlavně asi vychytali nájem … Nebo to mají v osobním vlastnictví …

Jakub P

Nejspíš jo, ono je to sice v centru, ale není to na hlavní, je to stranou od hlavních proudů lidí, co se tam pohybujou. Nájem bude asi jinde, než jsou nájmy za rohem a o pár set metrů dál od Bílý Labutě směrem k Náměstí Republiky. Navíc to nevypadá na soukromej barák a instituce bývaj co se týče pronajímání prostor celkem nepružný – což může být pro hospodu prokletí, ale zrovna v tomhle případě to bude spíš velká výhoda. Prostě podnik, kterej dokonale zapadá na místo, kde je…

Jaaa

Patří to odborům, stejně jako celej barák, pokud vím.

Jaaa

Od té doby, co jsem v Praze, mi nikdy z jídla nebylo blbě. Kromě toho z Lidovky…

Tam musí člověk vědět, co si může dát a co ne.

Timo Koehler

Naprostý souhlas. Třeba když dělají něco se zelím, tak to tak odporně páchne… Nedokážu to vůbec charakterizovat a to jsem přímo z gastro oboru. A nepřijde mi normální vydávat jídlo i s haldou kuliček nového koření a několika bobkovými listy. Jednou jsem jim už tu šlichtu málem hodil na hlavu (naštěstí segggvrátili peníze), to když jsem podle chuti i několika černých cucků v omáčce zjistil, že celý guláš je připálený. To jsem tam byl naposledy. Nejsem zrovna cimprlich, ale opravdu nehodlám jíst z kuchyně, kde člověku vědomě a naprosto bez skrupulí podstrčí zmrvenou, připálenou šlichtu…

Hara_Pes

Blbý je, když jdete třeba 3 a to často neseženete místa spolu u stolu. To je pak lepší U Rozvarilu v Bílé Labuti, i když ceny jsou o 20 Kč vyšší.

Y.K.

On bude celkem rozdíl v nájmu v Praze a v Pardubicích. Jinak než podílem z ceny se to nezaplatí.

Dominik

A mě jako zákazníka má zajímat jaký mají nájem?
Holt Praha je z velké části místo pro nadprůměrně vydělávající. 50,- jsem ochotný dát za nějaký speciál, třeba nějaké pšeničné pivo, ne za 11° Staropramen, který je jinde za 30,- – 35,-.

Y.K.

Co na tom nechápete? Tohle může říci jen zaměstnanec. V Praze jsou nadrůměrné platy a také nadrůměrné nájmy a výdaje. Taková je situace a s tím nic nenaděláte. jestli v Pardubicích nájem hospody stojí 50 kkč a v Praze 150 kkč+ a k tomu musíte zaplatit více personálu, tak si na to nějak vydělat musíte a jinak než zahrnout do ceny zboží opravdu nejde.

Jestli vám to vadí, musíte jet jinam než do Prahy. Proč asi jsou hospody v západní Evropě dražší? Vyšší náklady.

george

Protože na to mají, ale jinak jsou permanentně zadlužení! – ze zkusenosti…

turista

Dominik: V Pardubicích na nádraží je snad někde „Potrefená husa“? A od kdy?
Jinak v Praze na hlavním nádraží byl už před časem půllitr čepovaného piva za 62 Kč, což rozhodně není žádná rozumná „nádražní“ cena !!! (Ve zmíněné smíchovské Oáze byla cena za odpovídající pivo o něco málo více než poloviční …)

Dominik

Na nádraží v Pce je samozřejmě La Rocket, ale Potrefená Husa je v Grandu, na náměstí Republiky.

Dominik

A i když v Praze lze najít hospody s rozumnými cenami, tak je prostě fakt, že většiná podniků je prostě pro ty s nadprůměrnými příjmy.

Alexandr Mikulka

Když se v Praze nevyznáš, tak plať jak kolouch nebo tam vůbec nelez.

Jakub P

Jídlo v restauraci bude bude vždycky stát násobek ceny surovin. Musí se z něj zaplatit kromě těch surovin nájem, energie, mzdy, obnova vybavení, daně atd. a nakonec i zisk majitele. A nájem na rušným nádraží nebývá nízkej, jde o lukrativní místo (pokud je to nádraží ve slušným stavu) Kdo chce nebo potřebuje šetřit, nemůže moc počítat s jídlem v restauracích, ale musí se postarat sám. Nakupovat suroviny a uvařit si doma. Nebo si koupit v sámošce něco, co se dá sníst studený. Samozřejmě maj svý místo i charity, který uvařej lidem, co si sami nemaj kde uvařit, ale pro ty… Číst vice »

Jakub K

To sice obecně známo (ty náklady), ale mám pocit, že většina zejména starších lidí to nechápe .. pivo za 30 už nikdy nikde nebude … Ono taky nepracujete za 80 za hodinu že jo :)))

Jakub P

Ono klidně i to pivo za 30 furt může být. Ale někde v jednoduchým zapadlým lokále ve vedlejší ulici. Ne na rušným nádraží v hlavním městě, kde stavěj dálkový vlaky. A když na nádraží, tak na nějakým zapadlejším lokálkovým.

Jakub P

Aby se totiž pivo za 30 hospodskýmu vyplatilo, musí mít ostatní náklady velmi nízký a průměrnej host ty piva musí klopit jedno za druhým a dát jich hodně… A takovej podnik fakt není nic, co by člověk chtěl zrovna na nádraží.

Dominik

Jasně, jděte se podívat do La Rocketu v Pardubicích pivo od 28,- do 33,- pokud si správně pamatuju (krom občasných speciálů), stanice na koridorové trati, takže evidentně to lze za normální ceny i ve stanici, kde staví, všechny dálkové spoje.
Jo a když to je tak lukrativní místo (hlavní nádraží), tak jaktože Billa dokáže držet ceny rozumně, jako všude jinde?

Jakub P

A je to v hlavním městě? V Praze vždycky bude vyšší nájem, i personál v gastru asi bude placenej o chlup líp (aby vůbec vyšší ceny v Praze sám přežil). Je fakt, že jsem možná mohl napsat za 25. I to se v Praze furt dá najít. Ta Billa je trochu jinej případ, obchod to může daleko spíš dohnat vyšším obratem (to u restaurací, kde se vaří a jí, jde těžko (pokud nejde o kapacitní samoobslužný jídelny, tam se to samozřejmě taky dá, zejména když začnou nabízet i jídlo sebou). A oproti standardním Billám má mám dojem i mírně pozměněnej… Číst vice »

Y.K.

Protože Billa toho zboží prodává neúměrně více. Tam neustále stojí fronta před několika pokladnami, takže se náklady rozkládají po mnohem menších částkách do enormního množství položek, případně lze dohnat i značně vyšším obratem. Klasický případ „masovka vs kusovka“.

Já taky „nechci“ platit nájem 20k, ale obávám, že majitel nebude brát argument „že v Pardubicích je podobný byt, já nevím, za 12k“. Řekne mi ať se odstěhuji do Pardubic, kde to je tamní ekonomická realita. V Praze je pražská ekonomická realita, v Berlíně berlínská. Srovnávání je k ničemu.

Alexandr Mikulka

Billa na Wilsonu nemá ceny „jako všude jinde“ ale jede podle ceníku, který má třeba i Billa na letišti, nebo miniBilly u benzínek.
Prostě přiznejte, že jste kolenovrt non plus ultra. Asi nepřiznaný syn Petra V. a Jany B.

Kar

Vidíte, sám jste to naznačil: Kdyby nebyl na nádražích nesmyslně vysoký nájem, mohlo by v nich být víc podniků, které by mohly mít rozumnější ceny, takže by se spíš uživili, takže win-win situace. Ale SŽ všude chce bambilióny, které nikdo nedá, takže nemá nic a cestující utřou hubu (doslova).

Jakub P

Ale prostor pro hospodu na rušným nádraží významu Smíchova je lukrativní a vysokej nájem tam patří. (Zejména pokud to po rekonstrukci nebude srážet ten sešlej stav okolí). Nízkej nájem se dá dát někde na zapadlým nádraží, ne na jednom z největších v hlavním městě.

Facepalm

Teda nic proti gustu, ale Husa je eště větší pajzl než Oáza a navíc naprostej vojeb. Unylá korpohospoda s křečovitě marketingovým konceptem… Bohužel je ale takovej osud pravděpodobnej, protože na SŽ dávaj evidentně přednost pobočkám všemožnejch řetězců, s jejichž marketingem se pak dá jezdit chlastat zadarmo. Je jasný, že po reko tam už až tak osobitej podnik, jako byla Oáza, nebude, ale bylo by hezký, kdyby tam dokázali vymyslet něco chytřejšího, než je obvyklé. Když si vezmu třeba Pardubice nebo Zábřeh s jejich nádražními pivovary, je vidět, že si na nádru může najít místo i zajímavej podnik, kterej přitáhne lidi.… Číst vice »

george

Lépe bych to nenapsal!!!

hospodský povaleč

Ale napsal, jen byste musel znát pravdu: ani Pardubice ani Zábřeh totiž nemají žádný „nádražní pivovar“, takže „Facepalm“ (bohužel) lže. V pardubické „nádražce“ čepují výrobky budějovického Budvaru a v Zábřehu sice v poslední době už čepovali (původně tam tekl Náchod), ale to se nevaří na nádraží.
Tím (mini)pivovarem na pardubickém nádraží „Facepalm“ asi myslel to „Bahno“ čepované vedle „nádražky“ (v bývalém bufetu + restaurační samoobsluze), ale ten výčep už tam také neexistuje, musel se vystěhovat a přesídlil snad někam do Prachovic či Heřmanova Městce (pochopitelně nikoli na nádraží).

Facepalm

je zcela jedno,že se to vaří o kus dál, jde o to, že je to něco, co se nečepuje (téměř) nikde jinde. Prostě zrovna malopivovary jsou vcelku trend. A je i vcelku jedno, že v pardubicích kvůli klasické ignoranci Bahni skončilo. Na podstatě sdělení to nic nemění. A s nějakými kecy o lhaní mi laskavě polibte šos.

Dominik

Bohužel v Pardubicích Bahno již skončilo, jelikož tam má být průchod na nový autobusák a to bylo Bahno ohroženo už jednou předtím, kdy SŽ, po tom co zjistila, že se mu vede dobře, chtěla nehorázně zvednout nájem.
Nyní najdete minipivovar v Prachovicích a pivo prodával také v Sokolovně v Pardubicích.

george

Potrefená husa – ble!! x 100

Facepalm

Holt je tam úroveň služeb na stejné výši jako kvalita piva.

Alexandr Mikulka

Jooooo, Trafená Hus s tím samým Starohnusem, jak byl v Oáze???

Kernteriér

Proč se píše, že tam dříve bylo pivo, když na cedulích vidím nápis Staropramen?

medical_examiner

Protože „chlazená komáří moč“ je moc dlouhé…😁

Kernteriér

To není z koně? Pak teda chápu i cenu, za kterou se tahle zvrácenost (a zvracivost) prodává.

Pavel Q

Co by se mělo na Smíchově točit jiného?

Jiří Kocurek

Starobrno, Ostravar, … vyjde to nastejno.

Kernteriér

Ale jo, klidně. Ale říkat tomu svinstvu pivo?

kakov

berte to tak, že někdo by tak mohl říkat tomu, co pijete Vy, a to za sebe říkám, že nejhnusnější pivo jsem pil staropramen 12°

Kernteriér

Ať tomu klidně pivo říká, bránit mu nebudu. Protože to pivo nejspíš bude. 🙂

Rudolf Tuček

Úplně nejstrasnejsi je Staropramen nefiltrovany, v CK tanku nejde vyrobit nefiltrovany pivo tak ten zákal jako nefiltrovaneho piva dělají drcenymi jablky.

Facepalm

ne. odpadovým kalem z výroby džusu.

dejf

Tak vzhledem k tomu že v Plzni na hlaváku maj taky staráč na dohled od pivovaru nezbejvá než věřit, že Plzeň vrátí úder 😀

BEL

Nápoj pivního typu Staropramen je vyráběn procesem a za použití technologie a několika surovin, které vyvolávají úžas už nejen mezi odborníky. Takovou cestou se ostatní dva největší hráči na trhu rozhodli, že opravdu nepůjdou. A tak si můžete říkat, že vám Krušovice, Gambrinus nebo Starobrno, vůbec nemusejí chutnat, ale jsou aspoň „čisté“.
Jediné co Staropramenu skutečně funguje, je marketing.

Jarda Š.

Dle mého názoru si všechny čtyři vámi v příspěvku jmenované pivolíny nemají vzájemně co vyčítat.

Kernteriér

Souhlasím. Staropramen jsem před časem z nouze vypil a šel ven během pár minut. Další tři zmiňované lektvary jsem aspoň schopen bez následků pozřít.

Partneři


Czechtoll

pst
podcast