Nové spojení z Pardubic? Wizz Air žádá o povolení na lety do Kyjeva

Airbus A320 v nátěru společnosti Wizz Air. Foto: Wizz AirAirbus A320 v nátěru společnosti Wizz Air. Foto: Wizz Air

Po ukrajinské společnosti SkyUp Airlines může získat pardubické letiště další přímou linku do Kyjeva. Až sedmkrát týdně chce mezi oběma

Po ukrajinské společnosti SkyUp Airlines může získat pardubické letiště další přímou linku do Kyjeva. Až sedmkrát týdně chce mezi oběma městy létat Wizz Air.

Zájem maďarské nízkonákladové společnosti, která se stala jednou z nejrychleji rostoucích aerolinek v Evropě, vyplývá z žádosti o udělení přepravních práv oznámené na úřední desce ministerstva dopravy.  Zatímco SkyUp létá z Pardubic na kyjevské letiště Boryspil, Wizz Air chce začít nabízet spojení na menší letiště Žuljany. To je podstatně blíže centru ukrajinského hlavního města. Právě zde má Wizz Air svoji hlavní ukrajinskou základnu.

Letecký provoz mezi Českem a Ukrajinou řídí speciální dohoda mezi oběma zeměmi, která zaručuje provoz pouze dvou dopravců mezi dvěma městy. I proto začal SkyUp létat loni na podzim z Pardubic do Kyjeva. V Praze už byla kapacita dvou dopravců pro spojení do Kyjeva vyčerpána. Aerolinka z původních tří letů týdně přidala od prosince čtvrtý let, od letní sezóny bude nabízet spojení pětkrát týdně. Letiště nabízí ve spolupráci s aerolinkou autobusové spojení z Prahy do Pardubic.

Pro pardubické letiště je linka na Ukrajinu přes zimu jediným pravidelným spojením, na jaře obnoví provoz Ryanair s lety do Alicante. Letišti loni klesl počet cestujících o více než třicet procent.

Letecké spojení EU s Ukrajinou zažívá v posledních letech velký boom především díky přílivu ukrajinských pracovníků.

Tagy IEV Kyjev Letiště Pardubice pardubice PED PED-IEV Ukrajina Wizz Air
40 komentářů