Nové sídlo Správy železnic navrhnou britští architekti, projekt vyjde dráž než odhad

Návrh nového sídla Správa železnic. Foto: William Matthews AssociatesNávrh nového sídla Správa železnic. Foto: William Matthews Associates

Správa železnic uvolní přesunem na Smíchov některé státní budovy.

Britská architektonická kancelář William Matthews Associates vyhrála architektonickou soutěž na stavbu nového sídla Správy železnic. Výsledky soutěže byly vyhlášeny již loni, teprve tento týden ale Správa železnic zveřejnila před pár dny podepsanou smlouvu na projektovou dokumentaci.

Podle smlouvy zaplatí Správa železnic celkem 149,7 milionů korun. Předpokládaná hodnota byla 123 milionů korun. Do soutěže přišlo celkem 34 různých návrhů, jak vyplývá z protokolu hodnocení.

Vítězný návrh je detailněji popsán na stránkách Správy železnic, kde jsou zveřejněny i další návrhy. „Architektonický projekt nového ústředí Správy železnic vystihuje podstatu této organizace a její aspirace: inovativní společnost hledící do budoucnosti v zajišťování bezpečné a plynulé dopravy po celé železniční síti a ve zvyšování rychlosti a kapacity železniční infrastruktury,“ uvedla Správa železnic na svých stránkách. Britská kancelář má nyní postupně připravit projektovou dokumentaci k budově až do fáze projektové dokumentace pro provádění stavby.

Budova má mít sedm nadzemních podlaží, kromě generálního ředitelství zde bude sídlit i Stavební správa Západ. Porota označila návrh jako „Solidní a zapamatovatelný objekt podtrhující identitu zadavatele“. Podle porotců má návrh současný architektonický výraz s odkazem na industriální poetiku železničních staveb či vhodné umístění fotovoltaických panelů.

Stavba za dvě miliardy korun

Pro britskou kancelář jde o druhou letošní veřejnou zakázku v Česku, nedávno vyhrála soutěž na most přes Svitavu v Brně.

Samotná stavba nového sídla má vyjít na 1,95 miliardy korun, smlouva počítá ještě s náklady na další budovu do 300 milionů korun. Stávající výpravní budova na Smíchově zůstane a projde rekonstrukcí. Smíchovské nádraží čeká v příštích letech velká proměna, nový dopravní terminál zde plánuje hlavní město.

Generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda při vypsání soutěže uvedl, že v nové budově by mělo najít místo zhruba 1 300 lidí. „Díky sestěhování do nové centrály uvolníme několik objektů, včetně současného sídla v Dlážděné ulici, a dáme je k dispozici státu,“ řekl Svoboda.

Správa železnic předpokládá, že stavba nové centrály začne v roce 2024. Sestěhování zaměstnanců na Smíchov je naplánováno na rok 2026. Správa železnic už dříve odmítla možnost přestěhování na hlavní nádraží. Administrativa správců železnic by se tam prý nevešla.

Návrh nového sídla Správa železnic. Foto: William Matthews AssociatesNávrh nového sídla Správa železnic. Foto: William Matthews AssociatesNávrh nového sídla Správa železnic. Foto: William Matthews AssociatesNávrh nového sídla Správa železnic. Foto: William Matthews AssociatesNávrh nového sídla Správa železnic. Foto: William Matthews AssociatesNávrh nového sídla Správa železnic. Foto: William Matthews Associates
Tagy Praha-Smíchov sídlo Správy železnic Správa železnic William Matthews Associates
145 komentářů