V Brně vyroste nový most přes Svitavu, architektonickou soutěž vyhráli Britové

Návrh nového mostu přes Svitavu v Brně. Foto: William Matthews AssociatesNávrh nového mostu přes Svitavu v Brně. Foto: William Matthews Associates

Porota vybírala ze sedmi návrhů.

Mezi bývalým areálem Zbrojovky a Motorárnou Zetor v Brně vyroste nová lávka za 220 milionů korun. Její podobu navrhl britský ateliér William Matthews Associates. Návrh vybrala odborná porota v architektonické soutěži, výsledky schválili včera na svém zasedání brněnští radní.

„Nový most pomůže jako elegantní spojení obou břehů řeky Svitavy hned dvakrát. Umožní další rozvoj lokality a zároveň se stane impulzem k proměně nábřeží s připravovaným poříčním parkem, který překlene. Celý návrh se snaží maximálně respektovat kulturní a přírodní priority místa, zároveň má být i zodpovědně hospodárný a udržitelný,“ uvedl první náměstek primátorky Petr Hladík.

Most bude přibližně 30 metrů široký a 85 metrů dlouhý. Umožní přes Svitavu projet ve dvou pruzích veřejné hromadné dopravě a další dva pruhy nabídne řidičům automobilů. „Na obou stranách přibydou samostatné oddělené cyklostezky i prostor pro pohyb pěších,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková. Stavba bude připravena na stoletou povodeň. Projekt má být sladěn s proměnou Zbrojovky v novou čtvrť.

Most pro novou čtvrť

„V Brně se desítky let nepostavil nový most, je proto skvělé, že na jeho podobu byla vypsána architektonická soutěž. Oceňuji možnost výběru mezi sedmi velmi rozdílnými návrhy, kdy každý z týmů přistupoval k zadání úplně jinak,“ podotkl městský architekt Michal Sedláček. Ten jako člen odborné poroty ocenil na vítězném návrhu především štíhlou ocelovou konstrukci mostu a velkorysý povodňový park rozšiřující nábřeží řeky do obou stran. „Řešení je jednoduché, prostorově velkorysé, flexibilní, dostatečně prostupné pro různé druhy pohybu návštěvníků i s velkým potenciálem plnit funkci biokoridoru,“ dodal.

Most vyroste v lokalitě, kde byl dlouho průmysl – na jedné straně Zbrojovka, na druhé straně Motorárna Zetor. Nyní zde má vzniknout nová čtvrť s byty, kancelářemi, službami i parky.

Vítězný ateliér William Matthews Associates stojí za oceňovanými projekty, jako je pěší most Tintagel Castle v severním Cornwallu nebo Canada Square Pavillion v londýnské čtvrti Canary Wharf. Podílí se také na projektu britské vysokorychlostní železnice na nádraží Euston. Všechny soutěžní návrhy si veřejnost bude moci prohlédnout na výstavě v kavárně Industra v areálu Zbrojovky. Vernisáž za účasti vítězného týmu proběhne ve středu 20. dubna 2022 od 18 hodin. Návrhy jsou k vidění na stránkách Kanceláře architekta města Brna.

Návrh nového mostu přes Svitavu v Brně. Foto: William Matthews AssociatesNávrh nového mostu přes Svitavu v Brně. Foto: William Matthews AssociatesNávrh nového mostu přes Svitavu v Brně. Foto: William Matthews AssociatesNávrh nového mostu přes Svitavu v Brně. Foto: William Matthews Associates

Tagy brno Svitava
29 komentářů