Nové lokomotivy pro PKP Intercity dodá Newag, mají jezdit i v Česku

Vizualizace nové lokomotivy na 200 km/h pro PKP Intercity. Foto: NewagVizualizace nové lokomotivy na 200 km/h pro PKP Intercity. Foto: Newag

Lokomotivy plánuje státní dopravce nasadit na dálkové trasy i do sousedních zemí.

Polský výrobce kolejových vozidel Newag vyhrál soutěž na dodávku deseti vícesystémových lokomotiv pro státního dopravce PKP Intercity. Součástí kontraktu je i opce na dodávku dalších pěti lokomotiv.

Newag nový kontrakt oznámil v tiskové zprávě. Hodnota zakázky je 258 milionů zlotých (1,439 miliardy korun). V této ceně je i servis až do 4. stupně údržby do 60 měsíců od převzetí lokomotiv.

Vícesystémové lokomotivy (3 kV DC, 15 kV AC, 25 kV AC) mají jezdit rychlostí až 200 km/h. První má Newag dodat do 18 měsíců od podpisu smlouvy, všechny do 42 měsíců. Podmínkou je i jejich schválení pro provoz v Německu, Rakousku, Česku, Slovensku a Maďarsku. PKP Intercity je plánuje nasadit i na vlaky do Vídně přes české území. Všechny lokomotivy budou vybaveny evropským vlakovým zabezpečovacím systémem ETCS Level 2.

Půjde o první vícesystémové lokomotivy Newag ve flotile PKP Intercity. Dosud pro PKP Intercity od Newagu jezdí 30 lokomotiv EU160 Griffin. V roce 2019 získal další velkou zakázku na lokomotivy pro PKP Cargo.