Newag začal testovat ve Velimi „šestikolák“ pro provoz na českých kolejích

Lokomotiva Newag Dragon 2 pro PKP Cargo. Foto: NewagLokomotiva Newag Dragon 2 pro PKP Cargo. Foto: Newag

Polskou lokomotivu čekají dva měsíce testování, zda může jezdit i na české železnici.

Polský výrobce železniční techniky Newag začal na železničním zkušebním okruhu VUZ ve Velimi testovat svoji elektrickou lokomotivu Dragon 2. Důvodem je požadavek polského státního nákladního dopravce PKP Cargo, aby byla lokomotiva schválena pro provoz i v Česku.

O zahájení testování informoval server Rynek Kolejowy, informaci potvrdil deníku Zdopravy.cz předseda představenstva VUZ Martin Bělčík. Během prosince proběhnou statické testy, zkušební jízdy proběhnou v lednu.

PKP Cargo objednalo loni u Newagu celkem 31 těchto šestinápravových lokomotiv, jde o největší kontrakt v historii polského výrobce. Kromě Česka mají být schváleny i pro provoz na Slovensku. Zakázka má hodnotu 518,9 milionu polských zlotých (3,097 miliardy korun).

Sedm lokomoti bude mít i dieselový modul pro provoz mimo elektrifikovanou trať. Ostatních 24 lokomotiv má být dodáno do roku 2022, jde o dvousystémové lokomotivy.

Lokomotivy s označením E6ACTa jsou šestinápravové a určené především pro provoz těžkých nákladních vlaků. Lokomotivy mohou dosáhnout rychlosti až 140 km/h, maximální výkon je 5 MW.

Tagy newag Newag Dragon 2 PKP Cargo Top vúž železniční zkušební okruh Velim
84 komentářů