Nová konkurence pro letadla. Eurostar spustí přímé spojení z Amsterdamu do Londýna

Jednotka e320 společnosti Eurostar. Foto: EurostarJednotka e320 společnosti Eurostar. Foto: Eurostar

Společnost Eurostar spustí od 30. dubna přímé železniční spojení Amsterdamu s Londýnem, od 18. května pak i mezi Rotterdamem a

Společnost Eurostar spustí od 30. dubna přímé železniční spojení Amsterdamu s Londýnem, od 18. května pak i mezi Rotterdamem a Londýnem. Vlaky bez přestupu dosud jezdily kvůli pasové a bezpečnostní kontrole pouze ve směru z Londýna do nizozemské metropole. Firma věří, že se tímto krokem podaří přilákat další cestující z letadel na železnici.

První vlak na trase pro novináře a pozvané hosty projel dnes, od 11. února začne prodej jízdenek. Ceny by měly začínat na 40 eurech za jednu cestu. Vlak cestu zvládne za zhruba čtyři hodiny z centra do centra.

Eurostar zahájil provoz vlaků do Nizozemska už v roce 2018, zpět musí ale cestující přestupovat v Bruselu, kde proběhne pasová a bezpečnostní kontrola. Ta se nyní přesune už do Amsterdamu a Rotterdamu a cestující pojedou přímo. Vlaky pojedou z Amsterdamu v 7:48 a 18:48. Od příštího roku má postupně dojít k navýšení až na pět spojů denně každým směrem.

Eurostar očekává, že nyní bude vlak srovnatelnou variantou k letadlům. Letecké spojení Amsterdam–Londýn patří k dvaceti nejvytíženějším mezinárodním trasám na světě. Od zahájení přímého spojení Londýna s Amsterdamem v dubnu 2018 svezl Eurostar mezi oběma městy 530 tisíc lidí. Ročně mezi oběma městy letí 4,3 milionu lidí.

Tagy Amsterdam Eurostar Londýn Rotterdam Top
28 komentářů