Nová dopravní služba: V Lahti zavedli systém sdílených běžek

Běžky v Lahti. Pramen: City SkisBěžky v Lahti. Pramen: City Skis

Lahti již sedmkrát hostilo mistrovství světa v klasickém lyžování, díky čemuž má stovky kilometrů běžeckých tras.

Sdílená kola, skútry, automobily a mopedy jsou již standardními prvky městského dopravního ekosystému. Finské město Lahti nyní ale pokročilo ještě o kousek dál, když spustilo systém sdílených běžek. Snahou je snížit emise a usnadnit přepravu po městě v zimním období.

Vyzvednutí a odložení běžek je zatím možné na třech místech v Lahti. Program sdílených běžek je součástí městské strategie, jejímž cílem je mimo jiné snížení emisí. Takový cíl je pro Lahti důležitý, jelikož pro rok 2021 bylo vyhlášeno Evropským zeleným hlavním městem.

„Doufáme, že městské běžky mohou během nejchladnější sezóny přinést radost místním obyvatelům. Zároveň chceme propagovat bezemisní způsoby dopravy ve městě po celý rok. Jako současné Evropské zelené hlavní město a neoficiální hlavní město lyžování ve Finsku chceme zachránit naše zimy a motivovat lidi k ekologicky šetrnějšímu způsobu dopravy,” uvedla Saara Vauramo, programová ředitelka Lahti European Green Capital.

Lahti již sedmkrát hostilo mistrovství světa v klasickém lyžování, díky čemuž má stovky kilometrů běžeckých tras. Další byly zřízeny v centru města. Právě s těmi systém sdílených běžek počítá.

Tagy Finsko Lahti sdílené běžky
20 komentářů