Norwegian překvapil. Po dietě vykázal nejlepší čtvrtletní čísla, zakládá firmu s čínskou bankou

Boeing 737-800 v barvách Norwegian Air Shuttle. Foto: NorwegianBoeing 737-800 v barvách Norwegian Air Shuttle. Foto: Norwegian

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle za třetí čtvrtletí výrazně zvýšila svůj zisk a dosáhla nejlepšího čtvrtletního výsledku ve své historii.

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle za třetí čtvrtletí výrazně zvýšila svůj zisk a dosáhla nejlepšího čtvrtletního výsledku ve své historii. Podle dopravce se začínají projevovat restrukturalizační kroky, o kterých vedení loni rozhodlo. Firma současně oznámila kvůli dodávce nových airbusů A320neo založení společného podniku s čínskou bankou.

Norwegian patří pravidelně mezi letecké společnosti, u kterých řada jiných konkurentů mluví nejčastěji jako o další, která zkrachuje. Poslední čísla ale ukazují, že firma je možná z nejhoršího venku. Zisk za třetí čtvrtletí dosáhl 2,2 miliardy norských korun, o 38 % více než před rokem. Čtvrtletní čísla na druhou stranu nebývají vždy úplně vypovídající, v případě třetího čtvrtletí zahrnují pro evropské aerolinky nejlepší část roku. Podle firmy jde o nejlepší čtvrtletní výsledky v historii. Firma se přitom potýká s uzemněním flotily Boeingů 737 MAX.

Norwegian se loni rozhodly částečně zredukovat svůj provoz a po velké expanzi se více zaměřit na návrat do zisku. I proto počet cestujících meziročně klesl o 3 %, firmě naopak stouply jednotkové příjmy na každý uletěný kilometr o tři procenta. Celkově tržby stouply o 8 %, především díky rozšiřování dálkových linek. I kvůli tomu jsou už největším zdrojem příjmů pro Norwegian Spojené státy americké, firma je už několik let například největší zahraniční aerolinkou na letišti JFK v New Yorku.

Ukazuje se, že plníme naši strategii přesunout se z růstu do zisku,“ řekl šéf Norwegian Geir Karlsen.

Norwegian mají pomoci s financováním v příštích letech i částečně čínští investoři. Firma se rozhodla, že založí společný podnik s čínskou společností. China Leasing International Corporation, který převezme 27 objednaných letadel A320neo a bude je financovat. Pro Norwegian to znamená ulehčení financování. Čínská společnost je stoprocentní dcerou obří čínské banky China Construction Bank Corporation. Norwegian bude mít ve společném podniku 30 %. Podle Norwegian to firmě pomůže snížit kapitálové výdaje. Kvůli tomu už firma dříve prodala některá letadla, aby získala dostatek peněz na provoz.

Tagy Norwegian Air Shuttle
10 komentářů