Norwegian překvapil investory. Po ztrátách se dostal do zisku

Boeing 787-9 společnosti Norwegian na Gatwicku. Foto. Simon Wright - NorwegianBoeing 787-9 společnosti Norwegian na Gatwicku. Foto. Simon Wright - Norwegian

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle, kolem které krouží největší evropské letecké skupiny, dnes překvapila svými výsledky. Po několika čtvrtletích v

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle, kolem které krouží největší evropské letecké skupiny, dnes překvapila svými výsledky. Po několika čtvrtletích v mínusu se dostal rychle rostoucí dopravce za 2. čtvrtletí do plusu.

Podle zprávy pro investory na stránkách firmy  vydělala firma za druhé čtvrtletí 296 milionů norských korun, analytici přitom předpovídali nejméně v takové výši ztrátu. Loni za druhé čtvrtletí firmy prodělala 909 milionů norských korun. Tržby norského dopravce, který patří mezi hlavní nízkonákladové hráče na transatlantických letech, stouply o 31 % na rekordní úroveň 10,2 miliard norských korun.

„I když jsme na vrcholu naší růstové fáze, jsme schopni dosáhnout zisku a snižovat náklady na jednotku,“ řekl šéf Norwegian Bjorn Kjos.

Výsledky přichází pár týdnů poté, co vyšlo najevo, že o firmu mají zájem například International Airlines Group nebo Lufthansa. Tehdy ale byly zveřejněné jen výsledky za velmi ztrátové první čtvrtletí a spekulovalo se o tom, zda firma může přežít.

Počet cestujících stoupl o šestnáct procent na deset milionů za druhé čtvrtletí. Firma má letos převzít celkem 25 nových letadel, hlavně Boeingů 787 a 737. Počet letadel letos stoupne na 165, na konci roku 2020 jich má mít 218.

I přes svůj název dnes už firma generuje většinu příjmů mimo Norsko a Skandinávii: podle prezentace pro investory jde o 58 % tržeb. Největší růst hlásí především v USA a Německu. V USA firma loni k linkám s dálkovými letadly přes Atlantik přidala ještě lety úzkotrupými 737 MAX z letišť v Irsku a ve Skotsku. Některé spoje, například z Corku do USA, ale už začala firma škrtat. Firma oznámila plány na zavedení dálkových letů z Kodaně, chystá také lety v Argentině.

Tagy Norwegian Air Shuttle
Žádné komentáře