Norwegian dál silně prodělává, firma odsunula dodávky nových letadel

Boeing 737-800 v barvách Norwegian Air Shuttle. Foto: NorwegianBoeing 737-800 v barvách Norwegian Air Shuttle. Foto: Norwegian

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle odhaduje ztráty z uzemnění celkem 18 letadel Boeing 737 MAX 8 na půl miliardy norských

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle odhaduje ztráty z uzemnění celkem 18 letadel Boeing 737 MAX 8 na půl miliardy norských korun (1,34 miliardy Kč). Pro norského dopravce, který v posledních letech výrazně rostl a stal se například největší zahraniční aerolinkou v New Yorku, jde o další komplikace v jeho zatím marné snaze přehoupnout se do zisku.

Odhad půlmiliardové ztráty jen z uzemnění letadel firma oznámila dnes v prezentaci výsledků za první čtvrtletí. V nich se sice pochlubila snižováním jednotkových nákladů, dopravce ale stále výrazně prodělává. První čtvrtletí na druhou stranu bývá u evropských aerolinek tradičně obdobím, kdy bývají výsledky horší kvůli slabší sezóně.
Podle šéfa aerolinek Bjorna Kjose firma nečeká, že bude mít takové problémy s uzemněním MAXů jako v případě dreamlinerů, kde se podobně jako jiní dopravci potýkal se závadami motorů. Podle Kjose je snadnější nahradit kapacitu 737 než větší stroje. Firma uvedla, že nepočítá s návratem těchto letadel do srpna.

Norwegian za první tři měsíce letošního roku zvýšil tržby meziročně z 6,99 na 7,99 miliardy norských korun, firma ale současně zvýšila ztrátu na 2,263 miliardy norských korun (loni 2,189 miliardy). Firma tak z každé norské utržené koruny prodělává 28 øre, což je norská obdoba haléřů. V přepočtu na cestujícího, kterých meziročně přibylo 9 % (8,12 milionu) jde o ztrátu 278 norských korun.

Šéf aerolinek ve zprávě pro investory tradičně hýří optimismem a slovy o zlepšení výsledků. K lepším číslům má pomoci i dohoda s Airbusem a Boeingem o posunutí dodávek nových letadel na pozdější dobu.

Od Airbusu má firrma převzít letadla A320neo a A321LR, dohoda o posunu dodávek do roku 2021 má fimě umožnit snížit kapitálové výdaje pro letošní a příští rok. Podobné dohody dosáhla i s Boeingem pro dodávku dalších MAXů.
Firma současně prodá dva boeingy 737-800, aby získala další hotovost.

Tagy Norwegian Air Shuttle uzemnění letadel 737 MAX
2 komentáře