Soud na Srí Lance uvolnil Aeroflotem ukradené letadlo zpět dopravci, už letí do Moskvy

Airbus A330-300 společnosti Aeroflot. Foto: AirbusAirbus A330-300 společnosti Aeroflot. Foto: Airbus

Podle vrchního soudu bylo rozhodnutí o zablokování letadla chybné.

Vrchní obchodní soud na Srí Lance zrušil rozhodnutí soudu v Colombu, na základě kterého nemohl minulý týden ruský dopravce Aeroflot odlétnout s Airbusem A330 ze země. Letadlo je již na cestě do Moskvy, jak ukazují data na Flightradar24.com.

O verdiktu soudu informoval srílanský server DailyMirror. Soud minulý týden na žádost společnosti Celeste Aviation Trading, patřící pod leasingovou společnost Celeste, rozhodl, že letadlo musí zůstat na zemi a piloti Aeroflotu s ním nemohou odletět. Rusko si na základě této události předvolalo srílanského velvyslance.

Vrchní soud ve zdůvodnění uvedl, že soud nižší instance rozhodoval na základě nesprávných informací a že neměl vůbec právo letadlo ponechat na zemi. Srí Lanka se tímto rozhodnutím postavila i nadále na stranu země, která krade letadla. Srí Lanka je stále jednou z mála zemí, kam mohou ruští turisté na dovolenou.

Letadlo původně létalo pod registrací VQ-BMY, nyní jako RA-73702. Jde o jedno ze stovek letadel, které ruské letecké společnosti po zavedení sankcí bez souhlasu vlastníka ukradly a přepsaly na sebe do ruského leteckého rejstříku.

Tagy AerCap Aeroflot Rusko Srí Lanka
82 komentářů