Nezvyklý drážní výprodej. Velká Británie pouští do slevové akce milion jízdenek, vyjdou o 50 % levněji

Nová jednotka Hitachi Azuma na nádraží Kings Cross v Londýně. Foto: LNERNová jednotka Hitachi Azuma na nádraží Kings Cross v Londýně. Foto: LNER

Akce má nalákat do vlaků další cestující.

Cestování vlakem po Velké Británii bývá považováno za jedno z nejdražších v Evropě, příští týden se ale stát chystá jízdenky na vlak dočasně zlevnit.

Společnost Rail Delivery Group (RDG), která sdružuje dopravce na britské železnici, oznámila zahájení prodeje vybraných jízdenek se slevou 50 %. Akce označená jako Great British Rail Sale se uskuteční příští týden od úterý 23. ledna do pondělí 29. ledna. Poprvé stejná akce proběhla před dvěma lety. Informuje o ní britská vláda na svých stránkách.

Zlevněné jízdenky budou dopravci nabízet v době, kdy odboráři znovu vyhrožují stávkami. Na tyto dny nebudou jízdenky v akci. Akce současně čelí kritice, že jde o zcela nesystémový krok. Zlevněné jízdenky se budou týkat spojů mimo špičku pro cesty mezi 30. lednem a 15. březnem. Budou se týkat spojů po Anglii a Walesu a přeshraničních spojů do Skotska, tedy například vlaků z Londýna do Edinburghu. V nabídce bude přes milion jízdenek.

Na stránkách Rail Delivery Group bude hlavní rozcestník, který má lidem ukázat nejlepší možné nabídky. Vláda a dopravci si od této akce slibují, že do vlaku přitáhnou nové cestující. Při poslední akci v roce 2022 nabídky využilo 70 000 lidí, kteří od pandemie koronaviru nesedli do vlaku.

Ceny jízdenek ve Velké Británii stouply naposledy o 4,9 %, vláda neopomněla zdůraznit, že jde o nižší růst, než byla inflace.

Tagy Great British Rail Sale Rail Delivery Group Velká Británie
11 komentářů