Německo může poslat další miliardy novému berlínskému letišti

Postřik před námrazou na A320 společnosti Eurowings. Foto: Berlin Brandenburg InternationalPostřik před námrazou na A320 společnosti Eurowings. Foto: Berlin Brandenburg International

Evropská komise schválila nižší pomoc, než jakou majitelé plánovali.

Evropská komise schválila další finanční pomoc novému letišti v Berlíně. Vláda, Berlín a spolková země Braniborsko mají firmě poslat celkem 1,7 miliardy eur (41,5 miliardy korun), aby dál přežilo.

Po velkých ztrátách způsobených pozdním otevřením se letiště dostalo do dalších finančních potížích kvůli pandemii koronaviru. Schválení pomoci formou navýšení základního jmění oznámila Evropská komise v tiskové právě.

Německý stát, Berlín a Braniborsko jsou majiteli společnosti Flughafen Berlin Brandenburg (FBB), která letiště provozuje. Peníze mají být použity na splacení úroků části dluhů a posílení své likvidity.

Schválená podpora je nižší, než původně akcionáři žádali: ve své žádosti uváděli částku 2,4 miliardy eur. Jakým způsobem peníze do letiště napumpují, není jasné. Podle evropské komisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové je pomoc podmíněna podmínkami, které mají zabránit omezení konkurence.

Letiště Berlin Brandenburg International se otevřelo s třináctiletým zpožděním, krátce po zahájení provozu vypukla pandemie koronaviru. Je nyní jediným letištěm pro Berlín, provoz na Tegelu skončil. Za rok 2021 letiště odbavilo necelých deset milionů cestujících.

Tagy BER Berlin Brandenburg International
11 komentářů