Berlínské letiště zavírá jeden terminál, nejméně na rok. Kvůli slabé poptávce

Letiště Willyho Brandta. Foto: BERLetiště Willyho Brandta. Foto: BER

Berlínské letiště čeká příští rok maximálně 30 % cestujících před koronavirovou krizí.

Nové berlínské letiště Berlin Brandenburg International zavře jeden ze svých terminálů a jednu ze dvou přistávacích a vzletových drah.

Důvodem je nedostatečná poptávka cestujících a velmi slabý provoz. Přerušení provozu se týká terminálu 5, což je někdejší budova letiště Schönefeld. Letiště to uvedlo v tiskové zprávě, ve které současně oznámilo, že nečeká zásadní zlepšení ani příští rok. Počet cestujících se pohybuje na deseti procentech loňského roku.

K uzavření má dojít příští rok v březnu, zatím nejméně na rok. Důvodem je snaha snižovat náklady. Z Terminálu 5 létá hlavně Ryanair.

Příští rok lze očekávat maximálně 30 % provozu před koronavirovou krizí,“ uvedlo letiště v tiskové zprávě. Podle letiště nelze v tuto chvíli spolehlivě předvídat, kdy dojde k obratu situace. Proto oznámilo další škrty v nákladech.

Akcionáři musí do letiště investovat dalších 552 milionů eur. „Rok 2021 bude nejtěžším v historii letectví. Žádné letiště v Německu příští rok nepokryje své provozní náklady,“ říká šéf letiště Engelbert Lütke Daldrup.

Jedním z opatření bude i uzavření jedné ze dvou ranvejí, k němu má dojít v co nejbližší době.

Tagy BER Berlin Brandenburg International
18 komentářů