Německo chystá další vysokorychlostní trať. Do Porúří mají jezdit vlaky 300 km/h

ICE při testovací jízdě Berlín - Mnichov, foto: Deutsche BahnICE při testovací jízdě Berlín - Mnichov, foto: Deutsche Bahn

Německá vláda slibuje investici do další nové vysokorychlostní trati. Za dvě miliardy eur chce postavit nový úsek železnice mezi Hannoverem

Německá vláda slibuje investici do další nové vysokorychlostní trati. Za dvě miliardy eur chce postavit nový úsek železnice mezi Hannoverem a Bielefeldem, který zkrátí dobu jízdy z Berlína do Kolína nad Rýnem pod 4 hodiny.

Vyplývá to z prohlášení vládního zmocněnce pro železnici Enaka Ferlemanna pro agenturu DPA. Podle Ferlemanna má stát rovněž prozkoumat možnosti, jak zvýšit rychlost na trase mezi Frankfurtem a Manheimem a Norimberkem a Würzburgem.

Trasa nového spojení z Hannoveru do Bielefeldu má z velké části kopírovat trasu dálnice A2. Vlaky dosud jezdí z Berlína do Kolína nad Rýnem přes pět hodin. Vláda původně počítala s tím, že stávající trať zmodernizuje na rychlost 230 km/h, podle Ferlemanna je to ale nedostatečné, a proto je potřeba prověřit změnu na vyšší traťovou rychlost. Německo chce mít na hlavních trasách od roku 2030 půlhodinový takt.

Zhruba 100 kilometrů dlouhá trasa má vyjít na 1,9 miliardy eur. Německá vláda chce začít ještě letos s přípravou studie proveditelnosti.

Třísetkilometrová rychlost je zatím možná v Německu pouze na třech úsecích: z Frankfurtu nad Mohanem do Kolína nad Rýnem, z Ingolstadtu do Norimberka a dál na trase do Berlína pak na dvou úsecích z Ebensfeldu do Erfurtu a z Erfurtu do Lipska.

Tagy vysokorychlostní železnice
30 komentářů