Turecko otevřelo 405 kilometrů nové vysokorychlostní trati, vlaky budou jezdit měsíc zdarma

Nová vysokorychlostní trať Ankara - Sivas. Foto: TCDDNová vysokorychlostní trať Ankara - Sivas. Foto: TCDD

Doba jízdy z Ankary do Sivasu se zkrátila o deset hodin

Turecko včera udělalo slavnostní tečku za jedním ze svých velkých infrastrukturních projektů. Otevřelo novou vysokorychlostní trať Ankara – Sivas. Ta spojuje hlavní město Turecka s jedním z největších měst východní části země. Doba jízdy se zkrátila z dvanácti na dvě hodiny v porovnání s dosavadní železniční tratí, po silnici zvládají autobusy jízdu za zhruba šest hodin. Turecko počítá, že vysokorychlostní trať protáhne do Erzincanu, Erzurumu, Karsu a dál na východ. Ministr dopravy Adil Karaismailoğlu uvedl, že cílem je vysokorychlostní spojení až do ázerbajdžánského hlavního města Baku.

Turecké státní dráhy TCDD budou zatím na trati nabízet tři páry vysokorychlostních spojů denně zcela zdarma. Nabídka je platná do konce května, pak se bude za jízdné platit. Ceník pro novou trasu dosud neuveřejnily.

Na trati dlouhé 405 kilometrů je osm stanic: Elmadağ, Kırıkkale, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Akdağmadeni, Yıldızeli a Sivas. Podél nové trati žije celkem 1,4 milionu lidí, s obyvateli Ankary 4 miliony. Na vysokorychlostní trati Ankara – Sivas je 49 tunelů o délce 66 kilometrů a 49 viaduktů o délce 27 kilometrů. Nejdelší tunel Akdağmadeni měří 5 125 metrů, nejdelší most Çerikli-Kırıkkale měří 2220 metrů. U Elmadağ vznikl nejvyšší most v zemi, měří 89 metrů.

Zrychlení i díky kratší trase

Výrazné zkrácení jízdních dob je možné díky nové trase, která zkrátí délku trati ze stávajících 603 na 405 kilometrů. Dosud vlaky jezdí přes Kayseri po zastaralé trati, kde je úspěchem, když se vlak rozjede na 100 km/h.

Stavba nové trati začala v roce 2009, termín dokončení byl sedmkrát odložen. Původně se mělo jezdit již v roce 2017. Odhadované náklady stouply z 2 na 25 miliard tureckých lir (27,5 miliardy korun). I tak jde o zlomek odhadovaných nákladů, se kterými se projektují vysokorychlostní tratě v Česku.

Turecko současně připravuje zrychlení stávají trati mezi Ankarou a Istanbulem až na 350 km/h. Jízdní doba mezi oběma městy se má pak zkrátit na 89 minut.

Nová vysokorychlostní trať Ankara - Sivas. Foto: TCDDNová vysokorychlostní trať Ankara - Sivas. Foto: TCDDNová vysokorychlostní trať Ankara - Sivas. Foto: TCDDNová vysokorychlostní trať Ankara - Sivas. Foto: TCDDNová vysokorychlostní trať Ankara - Sivas. Foto: TCDDNová vysokorychlostní trať Ankara - Sivas. Foto: TCDD
Tagy Ankara - Sivas TCDD Turecko VRT VRT Ankara - Sivas vysokorychlostní železnice
67 komentářů