Turecko otevírá další vysokorychlostní trať, spojení Ankary a Sivasu zkrátí z 12 na 2 hodiny

Nová vysokorychlostní trať Ankara - Sivas. Foto: TCDDNová vysokorychlostní trať Ankara - Sivas. Foto: TCDD

Termín otevření byl sedmkrát posunut.

Turecko otevře 28. dubna pro cestující svoji druhou vysokorychlostní trať, která přinese výrazné zkrácení jízdní doby. Nová trať spojí hlavní město Ankaru a město Sivas, jedno z největších měst východní části Turecka.

Termín otevření potvrdil turecký ministr dopravy a infrastruktury Adil Karaismailoğlu. Trať je již dokončená, probíhají poslední zkoušky.

Výrazné zkrácení jízdních dob umožní především úplně nová trasa, která zkrátí délku trati ze stávajících 603 na 405 kilometrů. Dosud vlaky jezdí přes Kayseri po zastaralé trati, kde je úspěchem, když se vlak rozjede na 100 km/h.

Na trase nové trati je celkem sedm zastávek: Elmadağ, Yozdat, Kırıkkale, Yerköy, Sorgun, Akdağmadeni a Yıldızeli. Podél nové trati žije celkem 1,4 milionu lidí, s obyvateli Ankary 4 miliony.

Trať vede hornatým terénem, na trase tak muselo vzniknout 49 tunelů o celkové délce 66 kilometrů. Nejdelší z nich měří 5,12km (Akdağmadeni). Celkem 27 kilometrů nové trati vede po mostech. Nová trasa je součástí nového koridoru spojující západ a východ země z Edirne až do Karsu.

Stavba nové trati začala v roce 2009, termín dokončení byl sedmkrát odložen. Původně se mělo jezdit již v roce 2017. Odhadované náklady stouply z 2 na 25 miliard tureckých lir (27,5 miliardy korun). I tak jde o zlomek odhadovaných nákladů, se kterými se projektují vysokorychlostní tratě v Česku.

Turecko současně připravuje zrychlení stávají trati mezi Ankarou a Istanbulem až na 350 km/h. Jízdní doba mezi oběma městy se má pak zkrátit na 89 minut.

Nová vysokorychlostní trať Ankara - Sivas. Foto: TCDDNová vysokorychlostní trať Ankara - Sivas. Foto: TCDDNová vysokorychlostní trať Ankara - Sivas. Foto: TCDDNová vysokorychlostní trať Ankara - Sivas. Foto: TCDDNová vysokorychlostní trať Ankara - Sivas. Foto: TCDDNová vysokorychlostní trať Ankara - Sivas. Foto: TCDD

Tagy TCDD Turecko VRT VRT Ankara - Sivas vysokorychlostní železnice
100 komentářů