Největšího kontejnerového dopravce světa přilákaly rychlovlaky. Koupil polovinu Itala

Vlak společnosti Italo ve stanici Venezia - Mestre. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czVlak společnosti Italo ve stanici Venezia - Mestre. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

MSC získá ve firmě poloviční podíl.

Evropská komise schválila vstup největší firmy na přepravu kontejnerů do společnosti Nuovo Trasporti Viaggiatori, která provozuje v Itálii vysokorychlostní vlaky pod značkou Italo.

Vyplývá to z oznámení na stránkách Evropské komise. Společnost Mediterranean Shipping Company tak může získat 50 % akcií v dopravci, který aktuálně provozuje 51 vlaků po italské síti vysokorychlostních železnic. Kupuje je od fondu Global Infrastructure Partners, který měl dosud ve firmě většinu, fond je součástí Allianz Gruppe.

Italo se stalo prvním soukromým provozovatelem vysokorychlostních vlaků na světě. Aktuálně jezdí s 25 jednotkami Alstom AGV a 26 Alstom Avo, pokrývá celkem 51 destinací. Ročně přepraví přes 20 milionů lidí. Kromě letadel a aut soupeří o cestující s italskými státními drahami. Itálie bývá považována za vzor v oblasti provozu vysokorychlostních železnic. Díky rychlému rozvoji konkurence se tu od počátku drží ceny na nízké úrovni v porovnání s jinými. Loni firma koupila autobusového dopravce Itabus.

Tagy Italo MSC Nuovo Trasporto Viaggiatori
6 komentářů