dkv-spojujeme

Nejsou lidi. RegioJet zruší stevardky ve většině autobusů, cestující o nápoj nepřijdou

Autobus Irizar i8 v barvách RregioJetu. Autor: RegioJetAutobus Irizar i8 v barvách RregioJetu. Autor: RegioJet

RegioJet během léta skončí na většině vnitrostátních linek se službou, která pomohla žlutým autobusům k jejich velké expanzi. Kvůli nedostatku

RegioJet během léta skončí na většině vnitrostátních linek se službou, která pomohla žlutým autobusům k jejich velké expanzi. Kvůli nedostatku lidí se už během jízdy nebude o cestující starat stevardka či stevard. Pro cestující zavede dopravce samoobslužný palubní servis.

Změna se týká linek Praha – Plzeň, Praha – Liberec, Praha – Chomutov / Jirkov / Most, Praha – Jihlava – Brno, Brno – Ostrava, Brno – Zlín a Olomouc – Zlín. Stevardky zůstanou pouze na lince z Prahy do Českého Krumlova a Karlových Varů a na vnitrostátním úseku linky Praha – Brno u mezinárodních spojů. Firma změnu oznámila v tiskové zprávě.

„Reagujeme na situaci na trhu práce, kdy stejně jako ostatní zaměstnavatelé máme dlouhodobě problém najít odpovídající zaměstnance. Není proto dlouhodobě možné obsadit všechny spoje stevardy,“ říká Ivana Kašická, ředitelka autobusové a vlakové dopravy RegioJet.

RegioJet na linkách bez stevardky zavede samoobslužný palubní servis, podobný má na linkách do Německa pro Deutsche Bahn. K automatu na kávu si budou muset cestující dojít sami, stejně tak budou k dispozici zdarma noviny. Už dnes na některých trasách, například mezi Prahou a Libercem, jezdí autobusy částečně bez palubního doprovodu, cestující ale kávovar nesmí používat.

U RegioJetu změní i způsob odbavení. Tradiční papír A4 s plánkem autobusu a čísly jízdenek nahradí snímání přes QR kód, podobně jako u FlixBusu. Místo stevardky uvítá cestující vícejazyčné video.

Tagy autobusy RegioJet RegioJet Top
189 komentářů