Nejlevnější benzin je po dvou týdnech opět nad 40 Kč

Čerpací stanice Tank-Ono. Foto: Tank-OnoČerpací stanice Tank-Ono. Foto: Tank-Ono

Ceny pohonných hmot reagují na růst na burze.

Jen necelé dva týdny vydržela cena benzinu Naturak 95 na některých čerpacích stanicích pod 40 Kč za litr. Síť Tank ONO, která je v Česku dlouhodobě nejlevnější, dnes zvýšila ceny za litr benzinu i nafty na 40,90 Kč, resp. 42,90 Kč.

„Ceny od minulé středy rostou jak u rafinerií, tak u distributorů,“ řekl spolumajitel Tank ONO Jiří Ondra. Firma dlouhodobě stanovuje ceny s fixní přirážkou kolem koruny na litr, bývá tak spolehlivým indikátorem vývoje na velkoobchodním trhu. Podle Ondry cena pod 40 Kč přinesla navýšení poptávky řidičů. „Auta jezdila více než normálně. Mohl tam ale být i vliv Velikonoc,“ dodal Ondra.

Podle dat společnosti CCS ceny v celé republice ještě klesají. Benzin Natural 95 zlevnil o 30 haléřů na průměrných 42,40 koruny za litr. Nafta se prodává průměrně za 44,67 koruny za litr, před týdnem byla o 43 haléřů dražší.

„Ropa se nevyhnula významným cenovým nárůstům, které se již promítly do paliv v Rotterdamu,“ řekl agentuře ČTK analytik společnosti XTB Jiří Tyleček.

Ceny benzinu i nafty vystoupaly kolem 10. března na rekordní maxima v důsledku ruské invaze na Ukrajinu, po kterém výrazně zdražila ropa a zároveň oslabila koruna vůči dolaru. Litr Naturalu 95 stál v průměru až více než 47 korun, průměrná cena dieselu přesáhla 49,50 Kč/l. V dalším období ceny převážně klesaly.

Tagy ceny pohonných hmot
33 komentářů