Nejistá sezona: Smartwings kvůli výpadku MAXů omezí v létě provoz o osm procent

Boeing 737 MAX 8 společnosti Travel Service před přistáním po dodávacím letu ze Seattlu. Foto: Letiště PrahaBoeing 737 MAX 8 společnosti Travel Service před přistáním po dodávacím letu ze Seattlu. Foto: Letiště Praha

Letecká společnost Smartwings dnes oznámila zásadní omezení provozu během letní letové sezony. Důvodem je panující nejistota kolem uzemněných letadel Boeing

Letecká společnost Smartwings dnes oznámila zásadní omezení provozu během letní letové sezony. Důvodem je panující nejistota kolem uzemněných letadel Boeing 737 MAX. „Na základě poslední analýzy jsme nuceni z výše uvedených důvodů snížit kapacitu na linkách Smartwings realizovaných z ČR pro období letní sezóny o osm procent. Lety Českých aerolinií budou provozovány beze změn dle letového řádu,“ uvedla společnost v tiskovém prohlášení.

„Tato situace, do které se letecké společnosti a naši klienti dostali, nás velice mrzí, o to víc, že jsme jí nezavinili. Děláme maximum pro minimalizaci dopadů, které uzemnění letadel Boeing 737 MAX 8 má na náš letový provoz a cestovní plány našich cestujících, a také proto, abychom zabránili dalším případným škodám,“ doplnil šéf firmy Roman Vik.

Snížení kapacity na linkách Smartwings bude mít trojí podobu. Dojde k úpravě letových řádů (změnám letových časů) na vybraných linkách, snížení počtu frekvencí u některých destinací a zřejmě i dočasnému pozastavení provozu některých linek. Konkrétní příklady zatím firma neuvedla. Smartwings nabídnou zákazníkům, kteří budou dotčeni těmito změnami, překnihování na jiné lety. V případech, kdy bude let zrušen a cestující nevyužije možnost překnihování, slibuje firma vrácení peněz.

Omezení se týká charterů i pravidelných linek. Podle mluvčí Vlaďky Dufkové půjde především o omezení počtu frekvencí u destinací, které firma obsluhuje několikrát denně. Například týdenní frekvence z Prahy do Antalye klesne z 35 o jednu, u Hurghady na 17 (minus 1), u Mallorcy na 14 (minus 1) u Marsa Alam na 15 (minus 1). Úplně budou zrušeny například chartery do egyptské Taby (plánovány byly 1x týdně) nebo na Kapverdské ostrovy (2x týdně). Smartwings plánovaly v létě vypravovat z Prahy zhruba sto letů denně.

Smartwings mají ve flotile celkem sedm letadel Boeing 737 MAX 8, dalších devět měla společnost obdržet do začátku letní sezóny. Nová letadla Boeing 737 MAX 8 tak měla v letní sezoně činit zhruba jednu třetinu flotily. „Vzhledem k rozsahu dopadů, které globální uzemnění letounů na naši společnost má, se tak není možné nepříznivým efektům zcela vyhnout,“ doplnila firma v prohlášení. Deník Zdopravy.cz před několika dny informoval, že společnost jedná o nákupu airbusů.

Kdy se stroje po dvou nehodách (v Indonésii a Etiopii) vrátí znovu do vzduchu, není jasné. Boeing aktuálně pracuje na úpravě softwaru.

Tagy Boeing 737 MAX smartwings Top
48 komentářů