Nedostatek řidičů v Praze a okolí pokračuje, nevyjede přes sto třicet spojů

Nové autobusy MAN pro Arriva City. Foto: MANNové autobusy MAN pro Arriva City. Foto: MAN

Největší škrty postihnou autobusové spojení do Horních Počernic.

Cestující v Praze a blízkém okolí čeká zítra další redukce autobusových spojů v systému Pražské integrované dopravy (PID). Organizátor dopravy Ropid dnes večer oznámil, že zítra nevyjede přes 130 spojů. Jde o linky dopravců Arriva City a ČSAD Střední Čechy. Důvodem je nedostatek řidičů.

Škrty v jízdním řádu zveřejnil Ropid na svých stránkách. Jde konkrétně o linky 155, 163, 166, 204, 208, 223, 224, 228, 346, 377. Největší škrty postihnou linku 223 mezi Černým Mostem a Horními Počernicemi. Linku provozuje Arriva City.

Už minulý týden došlo k rušení desítek spojů kvůli nedostatku řidičů u obou dopravců. „Dle informací od dopravců by se situace měla alespoň částečně stabilizovat od 5. 9.,“ řekl minulý týden mluvčí Ropidu Filip Drápal. Nakonec se ještě zhoršila.

„Kvůli nedobré situaci na trhu práce a vyšší nemocnosti nám chybí pět řidičů. Během dneška mají naše řady posílit další řidiči, musíme je však zaškolit na trasy, které budou jezdit a naučit je odbavení cestujících,“ řekl minulý týden mluvčí Arrivy Jan Holub.

S nedostatkem řidičů se potýká většina dopravců. „I přes platy, které se v posledních letech každoročně a pravidelně zvyšovaly, a jejichž další zvýšení teď provedeme, se nám dlouhodobě nedaří kvůli vyčerpanému trhu práce nalákat k volantům nové zájemce. Za ně přitom autoškolu uhradíme. Svůj podíl na tom mají i uzavřené ukrajinské hranice,“ podotkl Holub.

Tagy Arriva City ČSAD Střední Čechy nedostatek řidičů PID Pražská integrovaná doprava
58 komentářů