První digitální zrcátka v Česku. Arriva nasadí na své expresy nové úsporné autobusy

Scania Irizar I6s Efficient v barvách Arrivy. Foto: Arriva CityScania Irizar I6s Efficient v barvách Arrivy. Foto: Arriva City

V nejbližších dnech začnou vozit cestující na trasách z hlavního města na severozápad Čech.

Arriva v Česku rozšířila svoji flotilu o pět autobusů Scania Irizar I6s Efficient. Autobusy mají podle dopravce výrazně vylepšenou spotřebu a snížené emise oxidu uhličitého. Vyšší je také komfort pro cestující i řidiče.

Irizar I6s Efficient je jedním z nejmodernějších autobusů v nabídce Scanie, která vyrábí podvozek a pohonné ústrojí, a firmy Irizar, jež je zodpovědná za nástavbu.

Autobus využívá nejnovější generaci třínápravového podvozku švédského výrobce s moderními úspornými naftovými motory o objemu 13 litrů a výkonu 450 koní.

Oproti předchozím generacím je nástavba španělského výrobce I6s Efficient z vyššího podílu vysokopevnostní oceli a kompozitních materiálů, je tedy o 750 kilogramů lehčí.

Díky upravenému tvarování přídě a nahrazení konvenčních zrcátek digitálními kamerami, se podařilo zvýšit aerodynamickou účinnost vozidla o 30 procent.

Podle dopravce jde tak o vůbec první autobusy v Česku bez konvenčních zrcátek. „Pohodlný podvozek je základ všeho a digitální zrcátka mi navíc umožňují vidět víc míst, což oceňuji kvůli manévrovacímu prostoru,“ uvedl řidič Marek Petružela, který jel pro nové vozy do Španělska.

Model podle výrobce nabízí až o 13 % nižší spotřebu paliva. Při ceně nafty okolo 36,50 koruny za litr a předpokládaném nájezdu milion kilometrů to může podle Arrivy znamenat úsporu ve výši přibližně 1,2 milionu korun.

K dispozici jsou také chytré propojené funkce umožňující preventivní údržbu, autobus je schopen provádět vlastní diagnostiku v reálném čase. Interiér nabízí kromě klimatizace i 31 USB portů pro dobíjení mobilů a stejný počet elektrických zásuvek pro dobíjení větších zařízení, jako jsou třeba notebooky.

Autobus je vybaven samočinným nouzovým brzděním, adaptivním tempomatem a intuitivnějším ovládáním přístrojové desky.

Nové autobusy Arriva postupně nasadí na linky Praha – Teplice, Praha – Most – Litvínov a Brno – Olomouc. V nejbližších dnech začnou vozit cestující na trasách z hlavního města na severozápad Čech.

Scania Irizar I6s Efficient v barvách Arrivy. Foto: Arriva CityScania Irizar I6s Efficient v barvách Arrivy. Foto: Arriva CityScania Irizar I6s Efficient v barvách Arrivy. Foto: Arriva CityScania Irizar I6s Efficient v barvách Arrivy. Foto: Arriva CityScania Irizar I6s Efficient v barvách Arrivy. Foto: Arriva CityScania Irizar I6s Efficient v barvách Arrivy. Foto: Arriva City
Tagy Arriva autobusy Arriva City autobusy Irizar Scania Irizar i6
33 komentářů