Arriva koupila nový elektrobus SOR pro bezplatnou linku na Brumlovce

Autobus SOR EBN 9,5 pro linku z Budějovické na Brumlovku. Foto: ČEZAutobus SOR EBN 9,5 pro linku z Budějovické na Brumlovku. Foto: ČEZ

Dopravce překvapila životnost baterií, vydržely o dva roky déle, než výrobce uváděl.

Na bezplatné autobusové lince mezi metrem Budějovická a Brumlovkou začal jezdit nový elektrobus SOR EBN 9,5. Jde o rozšíření flotily dvou elektrobusů, které na lince jezdí od roku 2016. Linku platí společnost Passerinvest, která je majitelem kancelářského komplexu, a ČEZ, který zde má své sídlo.

„Navzdory výrazně svažitému terénu nás elektrobusy v reálném provozu překvapily svou spolehlivostí i minimálním rozdílem mezi letním a zimním dojezdem, který činí jen pět procent,“ řekl generální ředitel společnosti Arriva Daniel Adamka.

Dopravce překvapila životnost baterií. „Oproti předpokládané pětileté živostnosti vydržely baterie v obou elektrobusech o celé dva roky déle a měnili jsme je až letos na jaře po 150 tisících ujetých kilometrech. Určitě tomu prospěla i praxe pomalého nočního dobíjení v garážích. Od našich řidičů také víme, že lidé na elektrických busech oceňují jejich tichý provoz, plynulejší rozjezd a brzdění, vyšší akceleraci a pružnější jízdní vlastnosti,“ dodal Adamka.

Větší spokojenost cestujících

Na lince původně jezdily dieselové autobusy, s nástupem elektromobility ale došlo k přechodu na elektrobusy. „S kyvadlovou dopravou je spokojených 94 % pasažérů, především díky čistotě, dostatečné kapacitě a intervalům spojů. Ve srovnání s dobou před zavedením elektrobusů jsme zaznamenali nárůst spokojenosti o téměř 20 procentních bodů. Veskrze pozitivní ohlasy nás vedly k plné elektrifikaci linky, do zářijového jízdního řádu tedy naostro přidáváme třetí elektrobus,“ říká Martina Draper, Customer Relationship Manager & ESG Passerinvest Group.

„Pravidelný příspěvek na provoz elektrobusů je vyjádřením podpory ČEZ rozvoji elektrického pohonu v České republice a současně i odpovědnosti za bezemisní dopravní obslužnost lokality Brumlovka, kam denně dojíždí hromadnou dopravou více než 4,5 tisíce lidí. Úspěch a obliba elektrobusů u cestujících vedly ‚konsorcium‘ provozovatelů k náhradě třetího vozidla elektrobusem, a tím i k plné elektrifikaci kyvadlové dopravy na Brumlovce,“ řekl  Tomáš Dzurilla, ředitel elektromobility ČEZ.

Tagy 5 Arriva City Brumlovka SOR EBN 9 SOR Libchavy
33 komentářů